Jól szereted a kutyádat?

0
396 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Gyakran nincs bátorságunk érzelmeinket kifejezni, nehogy sérüljön legbensőbb énünk. Viszont szeretetre vágyódunk. Ilyenkor veszünk magunkhoz egy kutyát. Egy kutyát, akit szeretgethetünk, beszélhetünk hozzá, kényeztethetünk. Aki feltétel nélkül rajong értünk, ragaszkodik hozzánk, fontosak vagyunk neki. Végre úgy érezhetjük, hogy van itt egy élőlény, aki feltétel nélkül szeret és elfogad minket. Ezért képesek vagyunk mi is még több szeretettel, jutalomfalattal, csini kis ruhával, kényelmes ágyikóval elhalmozni őt. Mert azt gondoljuk, ez a szeretet. Ráömlesztünk mindent, amiről azt hisszük, hogy ettől boldog lesz. De vajon így van ez?

Tudom, sok kutyáját rajongásig szerető gazdinak nem fog tetszeni, amit most leírok. Kíméletlenül hangzik, de sajnos igaz. Sok kutyus az agyonszeretéstől válik zavarodottá, félőssé, esetleg agresszívvá, vagy válik beteggé. Sajnos manapság alig-alig találunk testileg-lelkileg egészséges, kiegyensúlyozott kutyát. Súlyos szavak, de mégis muszáj őszintén beszélni e jelenségről.

Kedvenc idézetem A kis hercegből : „Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”

De mit jelent a felelősség? Számomra azt, hogy ha magamhoz veszek egy kutyát, akkor tisztelem benne az ő kutya mivoltát. Tudom, hogy ő elsősorban állat és az ösztönei szerint szeretné élni az életét. Igyekszem biztosítani számára azokat a feltételeket, amelyek az ő boldog, kiegyensúlyozott életéhez szükségesek. Ezek bizony gyakran nem a saját igényeinkről szólnak. Úgy érzem, egyre fontosabbá és követendőbbé válnak Cesar Millan, a csodálatos kutyadoki tanításai.

092

A kutyának határozott, magabiztos, következetes falkavezérre van szüksége. Ez a Törvény. A Természet törvénye. Ha ellene dolgozunk, akkor megnyomoríthatjuk szeretett kedvencünk lelkét.

Kedves Gazdik! Tanuljuk meg valóban kutyaként szeretni kutyánkat! Csak így élhet mellettünk hosszú, egészséges életet Ő, aki feltétel nélkül szeret és elfogad minket.

Cesar Millan hármas alapszabálya a boldog, kiegyensúlyozott kutyaléthez:

 

  • mozgás ( a kutya energiaszintjéhez mérten),
  • fegyelem (következetesség, határok kijelölése),
  • szeretet,

ebben a sorrendben.

„Az emberek nem érnek rá, hogy bármit megismerjenek. Csupa kész holmit vásárolnak a kereskedőknél. De mivel barátkereskedők nem léteznek, az embereknek nincsenek is barátaik.” – Antoine de Saint-Exupéry

Kutyát sem vehetünk készen. Nekünk kell megismernünk, „megszelídítenünk” és azt nyújtani neki, amire leginkább szüksége van. Így lehet a legjobb barátunk a kutya. Ez a felelősség, a valódi, önzetlen szeretet.

Szakértőnk további cikkeit ide kattintva érheted el:

Miért fontos a következetesség a kutya nevelésében?
Amikor sérül a kutyalélek

Miért fontos az irányított sétáltatás?
Amit minden gazdinak tudnia kell – A séta jelentősége
Amikor a kutya átveszi a gazdi szerepét

Szerző: Pál Judit gazdiképző, kutyamentor
www.gazdikepzes.ga

Leadfotó: desk7.net
Fotó: fidojournalism.com