Javában folyik az Év Fája 2021 szavazás

0
256 megtekintés
Sorbus aria 'Gigantea' - Kép: ebben.nl
Swing Szerelem Szulák
Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium 2013 óta minden évben, így idén már nyolcadik alkalommal teszi lehetővé, hogy szavazzanak a következő év fafajára az erdész szakemberek és minden érdeklődő, akit érdekel az erdők és a fák világa.

A hazai fafajokra figyelmet felhívó mozgalom a most induló Év fája szavazással a 2021-es esztendő fafaját választja meg a szavazásban résztvevők segítségével.

2020. október 28-a és november 22-e között, csaknem egy hónapon át lehet az alább részletezett fafajokból választani.

A szavazásra az Év fája honlapon  nyílik lehetőség minden egyéni felhasználó részére egyszeri alkalommal. Ugyanezen a felületen tekinthető meg a szavazás naprakész állása is.

Az idei indulók:

Kecskefűz (Salix caprea)

A húsvéti barkát részben ez a faj szolgáltatja, fatermetű egyedei azonban ritkaságszámba mennek, mivel évszázadokon keresztül gyomfának tekintették. Egyetlen fűzfajunk, amely nem kizárólag vízpartokon, vizes élőhelyeken fordul elő.

Kecskefűz (Salix caprea) – Kép: 123RF.com

Fehér nyár (Populus alba)

Az alföldi területek tájkép-meghatározó fafaja, tág tűrőképessége folytán többféle élőhelyen megjelenik. Kiváló gyökérsarj-képzése következtében a változó klímában és a kiszárított termőhelyeken is helyben megtartható.

Fehér nyár (Populus alba) – Kép: gardenia.net

Lisztes berkenye (Sorbus aria)

Középhegységeink sziklás termőhelyeinek ritka vadgyümölcs faja, amely nagy alakváltozatosságot mutat, és gyakran kereszteződik más berkenyékkel. Virágait sok rovar látogatja, termését a madarak fogyasztják. Ritka, de ökológiai jelentősége miatt természetes erdeinkben fontos faj.

Lisztes-berkenye (Sorbus aria) – Kép: citygreen.hu

Forrás: OEE