Ismét medvecsalád bukkant fel egy nógrádi településen

0
315 megtekintés
Képünk illusztráció - Európai barna medve (Ursus arctos arctos) - Fotó: Nigel Spencer - fineartamerica.com
Swing Szerelem Szulák
Úgy vélik, őket látták már korábban is a területen, április közepén a nyikom-bérci Gortva birtok közelében, melyről mi is írtunk. Ezúttal, az Etes és Ságújfalu között lévő erdős területen egy anyamedve és három bocsa tűnt fel – írja a Nool.

Etes polgármestere ezért a helybélieket arra kérte, hogy fokozottan figyeljenek a környéken.

A Bükki Nemzeti Park még áprilisban megerősítette, hogy valóban van medve Pásztó környékén. Honlapjukon azt is leírják, hogy mit kell tenni, ha valaki medvével találkozik.

Például:

  • Ha erdőben járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (pl. fütyülés). Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye.
  • Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással.Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet!
  • Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét!
  • Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről.
  • Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak.Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi.
  • Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.
  • Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő állat kíséretében.
  • Az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tároljuk. Éjszakára célszerű a sátortól távolabb, fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni.

Ez is érdekelhet:

Medve jár a Bükkben