Ismét felkorbácsolta az indulatokat a dél-kínai kutyahúsfesztivál

0
321 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A Guangszi-Csuan autonóm területen található Jülinbe a rajongók mellett az idén is számos állatvédő érkezett Kína különböző részeiből, és jobb megoldás híján felvásárolnak az eladásra kínált – eredetileg az asztalokra szánt – állatokból annyit, ahányat csak tudnak, illetve amennyit el tudnak helyezni gazdáknál.

A jogvédők kutyamentő akciói természetesen árfelhajtó hatásúak, ezért sem látják őket szívesen. A helyszíni beszámolók szerint sokukat idén is körbeállták, és hangosan, fenyegetően bírálták amiatt, hogy elrontják a fesztivál hangulatát. A Global Times című angol nyelvű napilap szerdán arról számolt be, hogy az aktivistákat még a rendőrök sem hagyták nyugton, arra hivatkozva, hogy a felvásárlások propagandacélokat szolgálnak. A demonstrálók arra is felhívják a figyelmet, hogy a szezonális kereslet miatt sok kisállatot elloptak, házaknál, utcákon illegálisan befogtak és továbbadtak. Sérelmezik, hogy az állatokat siralmas körülmények között tartják fogva.

A jülini lakosságot azonban az aktivistáknak sem a transzparensekkel, sem a személyes agitációval nem sikerült meggyőzniük arról, hogy – mint hirdetik –

“a kutya az ember barátja, a barátunkat pedig nem esszük meg”.

A jüliniek továbbra is hisznek abban, hogy a kutyahús hűsíti a szervezetet, elősegíti az anyagcserét. Hangoztatják, hogy szabad akaratuk nem korlátozható: azt esznek, amit akarnak. Sokan a közösségi médiában is visszatámadtak: kettős mércével vádolták meg kritikusaikat, mondván, a csirke, sertés és marha fogyasztása is állatok leölésével jár.

012

A helyi kormányzat évek óta mossa kezeit, és azt állítja, hogy semmi köze a rendezvényhez, az lakossági kezdeményezés, amelyhez nem szükséges hatósági engedély. A tisztségviselőket mindenesetre eltiltották a fesztiválon való részvételtől, a helyszínt rendőrökkel biztosíttatják, és állítólag közegészségügyi ellenőrzéseket is végeznek. Az állatvédők újra és újra kezdeményezik, hogy végre szülessen Kínában állatvédelmi törvény, a hatóságok lépjenek fel hatékonyan a kutyákra szakosodott tolvajok ellen, és szerezzenek érvényt az állatok szállításának körülményeit előíró jogszabálynak.

A Jülin városában élők a nyári napfordulót ünneplik ezzel a fesztivállal, az ünnepen a helyiek és a közeli városból érkezők tömegével lepik el a település éttermeit.

Forrás: MTI
Fotók: erdekesvilag.hu