Ilyen még nem volt – Kutyapiszoárt tesztelnek a Józsefvárosban

0
144 megtekintés
Fotó: jozsefvarosujsag.hu
Swing Szerelem Szulák
Az új eszközt a nemrégiben felújított Déri Miksa utcában tesztelik, egyelőre egy darabot helyeztek ki belőle. A cseh találmányt a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület tanácsára létesítették, segítségével védenék meg a park növényzetét és az utca tisztaságát – derül ki a jozsefvarosujsag.hu cikkéből.

Ha ennek hallatán döbbenten néznénk, nincs ezzel semmi baj, nem vagyunk vele egyedül, nem éppen egy elterjedt eszköz és módszer hazánkban. A cseheknél viszont annál inkább, nézzük is miért tartják olyan jó ötletnek:

A találmány a kutyák területjelölési ösztönére alapoz, a domináns kanok és szukák ugyanis vizelettel jelölik meg a területüket, ha másik kutya által hagyott szagmintát éreznek, akkor pedig felüljelölik azt, így lényegében mindig ugyanarra a helyre pisilnek, ehhez már egy tíz centi magas tárgy is elegendő. Ezt használja ki a találmány, ami egy nagyjából 60 centiméter magas speciálisan kialakított üreges szerkezetű faoszlop vagy betonkúp. A nyílásain keresztül befogadja a vizeletet, és valamennyit magában is tart még takarítás után is, a kutya ezért mindig észleli a szagot, és ezek után oda akar pisilni, mert ott tud jelet hagyni.

Fotó: jozsefvarosujsag.hu

A piszoár könnyen lemosható, vagy az eső mossa le, a szag azonban megmarad benne – az ember ebből semmit nem érzékel –, míg máshonnan lemossa a víz a szagot is, és emiatt mindig máshová vizelnek a kutyák. A fából készült szerkezet nagyjából 20 ezer forintba, míg a nagyobb terhelésre tervezett betonszerkezet 120 ezer forintba kerül. Ez az összeg a takarítás vagy a növénycsere áránál lényegesen olcsóbb, még úgy is, hogy egy akkora területre, mint a Déri Miksa utca, jóval több kellhet belőle, mint egyetlen darab. Az új találmányt Csehországban már több városban használják, Lengyelországban és Kanadában pedig a Józsefvároshoz hasonlóan szintén tesztelik.