Illemszabályok a kutyafuttatóban – 2. rész

0
504 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A táblák kihelyezésének célja az volt, hogy a kutyák és a gazdik is biztonságban, jól érezzék magukat a futtatóban. Fontos dolgokat soroltak fel annak érdekében, hogy konfliktus, harapás, és verekedés nélkül, nyugodtan játszhassanak a négylábúak. A cikksorozat második részében a kutyafuttatóba való belépés utáni viselkedésről, illemszabályokról ejtünk néhány szót, a cikk első felét ide kattintva olvashatod el.

Mikor ne vidd futtatóba kutyád?

 

  • ha beteg, egészségügyi problémája van
  • ha tüzel
  • ha harapott már meg embert és/vagy állatot és nem tudod kontrollálni viselkedését, nem hívható vissza, nem kértél még segítséget szakembertől

Sárga szalag

Egyezményes jel, egyre több országban ismerik jelentését. Sárga szalaggal, kendővel vagy nyakbavalóval ékesítik azokat a kutyákat, akik nagyobb teret igényelnek, akik agressziótól, pániktól szenvednek, akik rehabilitáció alatt állnak, akik betegek vagy hiányosan szocializáltak. Bővebben ebben a cikkben írtunk erről.

Akkor történjen a belépés, ha a kutya nyugodtan ül a futtató kapuja mellett.
Ez azt jelenti, hogy nem szaladgál föl és alá, nem csahol, nem jelölget.

Mindig a gazdi lép be elsőnek.
A futtató kapujánál, otthon a bejárati ajtónál, közlekedési eszközökön, liftnél és egyéb szűk helyeken mindig a gazdi lép be elsőnek. Miért? Mert ő vezet, az ő feladata megítélni, biztonságos-e adott hely vagy tér, ahová megérkeztek, mint kétszemélyes kis család, falka – kutyalogika szerint legalábbis. Ha így teszel, kutyád felé azt közvetíted: te vezetsz, ő követ. Ettől biztonságban érzi majd magát. Belépésnél ügyeljünk rá, ne osonjon ki mellettünk más kutyája.

Érdemes a kutyáról azonnal leoldani a pórázt és hámot.
A kutyák általában kezelhetőbbek, kevésbé nagy a szájuk, ha nincsen rajtuk póráz. Falkaállatként alapjáraton kerülik a konfrontálódást, tudják ugyanis, hogy az veszteséggel járhat. Póráz nélkül ennélfogva igyekeznek jól kijönni a többiekkel, mi több: a gazdi esetleges idegességét, bizonytalanságát sem érzékelik a póráz hiányában. A játék hevében balesetveszélyes is lehet a lógó hám és nyakörv.

A futtatóra úgy vigyázhatunk, ha összeszedjük a kutyagumit, az eszközöket pedig rendeltetésszerűen használjuk.
A kisgyerek a játszótéren, mászókákon érzi jól magát, a kutya a futtatóban, ne keverjük hát a kettőt. Ugyanígy ügyeljünk rá, hogy kedvencünk ne ásson fél méteres gödröket, mert azok balesetveszélyesek lehetnek.

058

Profi kutyásként viselkedve tekintettel vagyunk arra, ha más tréningezik, tanítja vagy fegyelmezi kutyáját.
Ilyenkor nem engedjük oda a miénket, elhívjuk onnét. Az éppen dolgozó kutyának sem pisszegünk. Ha simogatni szeretnénk mások kutyáját, érdemes megkérdezni a gazditól, mit szól hozzá. Etetni végképp ne kezdjünk idegen kutyát, mert balesetveszélyes lehet és semmi jogunk nincs hozzá. A kerítés mellett futkorászó és csaholó kutyát érdemes tiltani, behívni, egyáltalán nem cuki ez a viselkedés még mini méretű kedvencünknél sem. Az agresszió sosem cuki! Különben sem privát területe a kutyának a futtató, amit védenie kellene.

Ne kapd ölbe kistestű kutyád!
Optimális esetben úgy jöttök be a futtatóba, hogy előtte érdeklődtél a bent lévő állatok vérmérsékletéről. Ha nincs bent agresszív kutya, szükségtelen felvenni mini méretű kutyád, mert ezzel csak idegességed közvetíted felé: „juj, itt mi most veszélyben vagyunk”. Persze, hogy erre meg akar majd védeni, morogni fog az első szembejövő kutyára, akkor is, ha az történetesen nyugodt. Az ideges kisugárzás amúgy sem vezetői kisugárzás. A felkapdosott kiskutya azonnal prédává válik a többi állat szemében, mivel a felkapással épp azok zsákmányszerző ösztönét stimulálod. Te is, kutyád is veszélybe kerülhettek ily módon. Plusz meggátolod kutyád a fajtársakkal történő kommunikációjának gyakorlásában. Biztosan ez a célod? Ha van külön kistestűeknek és nagytestűeknek épült futtató, használjátok ki!

Védd meg kutyád a többi fajtárs zaklatásától!
Mikor következik ez be? Ha hirtelen sokan rontanak rá egyszerre. Ha szemmel láthatóan kiszúrta magának egy fajtárs és oda-odakaffant, csipkedi vagy szünet nélkül tereli, esetleg „ledominálja”, azaz nem hagyja mozdulni, fölé tornyosul, morog rá netán odaharap. Ez történhet ismerkedésnél, kergetőzésnél vagy bármikor. Ha kutyád behúzza fülét-farkát, hasztalan igyekszik menekülni, kötelességed közbelépni. Ne várd meg, míg vicsorogni kezd védekezésképp vagy visít félelmében. Ismerd fel a jeleket és kérd meg a többi gazdit, hívják be kutyájukat, szóljanak rájuk. Ez utóbbit te is megteheted.

Védd meg a többi kutyát sajátod zaklatásától!
Ha a fenti viselkedések valamelyike jelentkezik kutyádnál, kötelességed kizökkenteni ebből, hogy mások kutyája is biztonságban, kellemesen érezhesse magát a futtatóban. Ha kell, vidd ki egy körre és akkor térjetek vissza, ha lenyugodott, levezette fölös energiáit. Ha kutyánk megharapott egy másik állatot vagy embert, ha kezelhetetlenül agresszív, azonnal vegyük pórázra és vigyük ki onnét, vigyük ki a helyzetből! (Természetesen ajánljuk fel segítségünk a károsultnak vagy annak gazdájának és cseréljünk telefonszámot.) Ha ugyanis az agressziót követően mi nyugodtan ott maradunk, tovább labdázunk vele, azt közvetítjük felé: „Bravó, ezt így kell csinálni, bármikor megteheted a jövőben is. Semmi következménye nincs a tettednek. Te vagy a vezér, jogodban áll bárkiben kárt tenni.”

two dogs playing with a toy together in autumn

Labda, sípoló süni és röfögő malac.
A legtöbb kutya rajong a labdáért, séta után remek dolog játszani vele. Érdemes viszont megkérdezni, van-e a futtatóban fixációtól szenvedő kutya, aki ha meglát egy labdát, fittyet hány minden egyébre, netán vég nélküli csaholásba kezd. Ilyenkor inkább elő se vegyük. Maradjon övtáskában akkor is, ha a mi kutyánk vagy másé agresszíven védi, lopkodja az útjába eső lasztikat. Jobb a békesség.

Végig foglalkozzunk kutyánkkal!
Hiszen legnagyobb ajándék számára a gazdi szeretete, törődése. Boldog, ha visszahozhatja a labdát, boldog, ha feladatot kap tőlünk és dicséretet a végén, boldog, ha tehet értünk bármit. Ahogyan nekünk is jóleső, ha kedvesünk figyelmesen hallgat minket, ránk néz beszélgetés közben, ugyanúgy kutyánk is ragyog, ha figyelünk rá, vele játszunk mobilozás helyett a futtatóban. A kutyák szeretnek új trükköket tanulni: pacsit adni, szlalomozni lábaink között, kúszni, mászni kérésre, puszit nyalintani. Mi meg villoghatunk barátaink előtt, milyen ügyes gazdik vagyunk, mennyi trükkre megtanítottuk a mi okos kutyatársunk. Hajrá!

Ha érdekesnek találtad, olvasd el korábbi cikkeinket is:

4 veszély, ami a parkban fenyegeti a kutyusodat
4 jel, hogy a kutyusodnak több mozgásra lenne szüksége
4 egyszerű feladat, amivel tesztelheted kutyusodat

Panyi Zita
okleveles kutyatréner
www.almosfelho.hu

Leadfotó: byoplayground.com
Fotók: rover.com, ckvets.com