Illemszabályok a kutyafuttatóban – 1. rész

0
556 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A táblák kihelyezésének célja az volt, hogy a kutyák és a gazdik is biztonságban, jól érezzék magukat a futtatóban. Fontos dolgokat soroltak fel annak érdekében, hogy konfliktus, harapás, és verekedés nélkül, nyugodtan játszhassanak a négylábúak. Most a kutyafuttatóba való belépés előtti intézkedésekről ejtünk néhány szót.

Megtanítani neki, mit jelent a „hozzám”, az „ül”, a „marad”.
Ezek alapvető fontosságú vezényszavak. Akár Kutyád életét is megmenthetik. Számos videó vagy szakkönyv áll rendelkezésre, kérhető kutyatréner segítsége is.

Rövid séta során tisztázni a vezető-követő viszonyt a Kutyával.
Ha egész nap Rád várt és végre nekilódulhat Kedvenced, örülni fog egy közös csatangolásnak, biciklizésnek vagy korizásnak még futtató előtt. Így kiadhatja felgyülemlett energiáit, higgadtabban érkezik a futtatóba, s nem áll fenn annak veszélye, hogy izgatottsága bomlasztóan hat a többi Kutyára és találkozásuk ebből fakadóan verekedéssel záródik. Egy rövid séta során szuperül lehet alapengedelmességet gyakorolni (hozzám, ül, fekszik, lábhoz, stb.), elég 2-3 perc játékosan, ezzel máris „megmutatod” Kutyádnak, hogy Te vagy vezetője, érdemes hát a futtatóban is figyelnie kéréseidre, teljesíteni azokat.

Megtanítani Kutyádnak, hogyan köszönthet illedelmesen embert és állatot.
A felugrálás a tiszteletlenség jele. Mi sem szeretnénk, ha idegenek érintenének meg, ölelnének át minket. Ugyanilyen, ha egy Kutya ugrál fel ismeretlenekre vagy bárkire. Érdemes ehelyett feladatot adni neki, mondjuk „ül”, „fekszik”, és jutalmazni, ha megteszi, így eltereljük figyelmét, anélkül, hogy meg kellene szidni őt. Blokkolhatjuk is a nem kívánatos viselkedést: tiltószóval, érintéssel, erős kihívást jelentő esetekben hangpofonnal (műanyag palackba vagy cukorkás dobozba helyezett kavicsokkal; ha nem kívánatos viselkedéskor ezt a kutya mellé hajítjuk, a kellemetlenül hangos csörgő hang megszakítja őt cselekvésében, kizökken.) Lényeg, hogy nyugodtan közelítsen másokhoz.

A Kutyák világában a találkozás egy ismeretlennel általában 3 fázisból áll: nézés-közeledés-szimatolás. Ha már távolról fixál lelapulva, merev testtartással, zökkentsük ki: érintsük meg finoman, de határozottan nyak-váll tájékon, tiltsuk, induljunk el másik irányba vagy adjunk neki feladatot. Lényeg, hogy ne hagyjuk fixírozni. A közeledésre szintúgy a nyugalom érvényes. Tartsuk Őt laza pórázon, ha feszes a póráz, az idegességet, feszültséget szít, amit agresszióval vezethet le. A szimatolás akkor békés, ha egyik Kutya sem akarja fejét erőszakosan a másik teste fölé helyezni, nem merevednek be testükkel, nem borzolnak, ha oldalról közelítenek, néha félrepillantanak.

Lényeges, hogy ne hagyjuk kifejlődni az agressziót.
Ha észrevesszük annak legelső jeleit (ez lehet morgás, borzolás, bemerevedés, leeresztett nyak és fixálás, tipikus „én téged levadászlak” testtartás) , rögtön korrigáljunk. Ha nem így teszünk, a félénkebb fajtárs védekezni kezdhet, ami újfent csak konfliktushoz vezet. Érdemes tudni, hogy a meghágásnak sem szexuális üzenete van csupán, arról is szólhat: egyik kutya dominanciát akar gyakorolni a másik fölött, uralni akarja őt.

Mindig kérdezd meg, bejöhettek-e a futtatóba?
Hátha a bent lévő állatok egyike erősen domináns, hiperaktív, hiányosan szocializált vagy rehabilitáció alatt áll – ez esetben érdemes fontolóra venni, Te és Kutyád kívántok-e ilyen társaságot? Megfordítva: ha tudod, hogy Kutyádra fentiek jellemzőek, sportszerű szólni erről a befelé igyekvő Kutya-Gazdi párosnak, hogy dönthessen a továbbiak felől.

Ahogyan a kert, így a futtató sem hivatott Kutyád napi mozgásigényét kielégíteni.
Ne feledjük: semmi nem pótolja a Gazdival történő rendszeres sétákat, ahol új szagok, ingerek, tárgyak, hangok, személyek és állatok bukkannak fel. A futtató tehát remek játszótér, de Te sem éreznéd jól magad hosszútávon, ha minden egyes nap ugyanott kellene tartózkodnod. Kutyád akkor boldog, ha változatos ingerek és élmények érik.

Ha érdekesnek találtad, olvasd el korábbi cikkeinket is a témában:

4 tipp, amivel segíthetsz ingerült, nyugtalan kutyusodon
Asszertív kommunikáció alkalmazása a kutya nevelésében
Sárga szalag a pórázon? Minden gazdinak tudnia kell, mit jelent!

 

Panyi Zita
okleveles kutyatréner
www.almosfelho.hu

Fotó: byoplayground.com