Így érd el, hogy a kutyád tényleg hallgasson rád

0
1 180 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A kutyák – ahogyan az emberek is – két fő ok miatt éreznek motivációt. Az egyik a jutalom, a másik pedig a büntetés, vagy az elmulasztott tettek következményének elkerülése. Szakértők szerint a kutya figyelmét a leghatékonyabban pozitív megerősítéssel érhetjük el, így a “már jól bevált” orra koppintás, vagy az ürülékbe nyomott orr nem lehet megoldás egyetlen felmerülő esetben sem.

Azért büntetni a kutyát, mert nem engedelmeskedik pontosan olyan, mintha egy idegen nyelven beszélő gyerektől várnád el, hogy viselkedjen. Egyszerűen nem fogja érteni, hogy mit akarsz tőle, meg kell tanulnod úgy kommunikálni, hogy megértse, mik a szabályok. Ha ez mégsem sikerül, nem fenyegetheted, vagy büntetheted meg, ezzel ugyanis nem motiválod. A kutyus is akkor a legboldogabb, ha a gazdája kedvében járhat, némi iránymutatással és megfelelő jutalmazással lassan, de biztosan megtanulja majd, mit szabad és mit nem.

0241

Folyamatosan motiválni és inspirálni kell az ebeket. Ha a parancsszavak elsajátítását várod el tőle, mindenképpen jutalmazd meg, ha helyesen végzi a feladatot. Így fog rögzülni nála, hogy ha megteszi, amit kérnek tőle, az nem csak a gazdinak, de neki is jó. Később már nassolnivaló nélkül is végrehajtja majd a feladatokat annak reményében, hogy ismét jutalomban lesz része.

Mielőtt bármit elvárnál a kutyától, győződj meg róla, hogy neki mik az igényei. Egy jól tartott, fitt, boldog kutyus sokkal készségesebben áll majd neki a kiképzésnek, mint bármelyik társa. Mindig legyen a kutya előtt friss víz, kapjon korának és fajtájának megfelelő egészséges táplálékot és gondoskodj arról, hogy a napi sétáltatás kielégítő legyen. Éreztesd vele, hogy szerető körben és biztonságban van, így alakul ki ugyanis az a bizalmi kapcsolat, ami a kutyatréning alapja.

Találd meg a megfelelő jutalmat kutyusod számára! Ahogy korábban írtuk, egy finom falattal könnyedén lekenyerezheted, de nem mindegy, hogy milyen nyalánkságot választasz. Mindenképpen egészséges, de kívánatos falatot kell találnod, amivel a kutya érdeklődését fenntarthatod, és ami nem veszélyezteti az egészségét. Ha ezzel a módszerrel tanítod a kutyát, egy idő után minden mozdulatodat lesni fogja, hiszen az lesz a fejében, hogy hátha éppen jutalom után nyúlsz. Tudni fogja, hogy mi az, amit elvársz tőle, és tudni fogja azt, hogy megtérül, ha engedelmeskedik.

Az időzítés rendkívül fontos, ha a kutyák engedelmességéről van szó. Szem előtt kell tartanod, hogy a kutyusok átlagosan 12-15 évig élnek, ezért ő tényleg úgy éli a mindennapjait, hogy kihasznál minden adandó alkalmat. Ha munkába mész és nyolc órára magára hagyod, kutyaidőben számítva olyan, mintha egy hétig távol lennél. Ezért is szükséges, hogy ne húzd és halaszd a kutyus alapvető kiképzését, minél később veszed rá magad, annál nehezebb lesz.

Forrás: iheartdogs.com
Leadfotó: huffingtonpost.com
Fotók: dogdailylife.com, dickrusselldogtrainer.com