Igen!! Magyarországon nem lesznek róka és nyércfarmok

0
488 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Az agrártárca, Ovádi Péter miniszteri biztos segítségével, kivette a rókák és nyércek tenyésztését a törvényből.

Erről számolt be a Magyar Szőrmeellnes Liga facebook oldalán. Magyarországon mostanáig a hosszúfarkú csincsilla (Chinchilla lanigera), az angóranyúl (Oryctolagus cuniculus var. domesticus), a nutria (Myocastor coypus), mint növényevő prémesállatok, valamint a prémgörény (Mustela putorius), az amerikai nyérc (Mustela vison), az ezüstróka (Vulpes vulpes), a sarki róka (Alopex lagopus), mint húsevő prémesállatok egyedei voltak engedélyezve prémtenyésztésre.
Az Agrárminisztériumban idén sikerült először tárgyalnunk Ovádi Péterrel, aki miniszteri biztosként a nemzeti állatvédelmi programért felel. Tájékoztattuk őt arról, hogy a húsevő állatok tartása rendkívül sok állatvédelmi és járványügyi kockázattal jár a prémfarmokon.
Bár Magyarországon róka és nyérc tenyésztők még nincsenek, a környező országokban való tiltások miatt, nagy eséllyel települtek volna át dán, lengyel és holland prémtenyésztők, mivel a törvényeink ezt engedték. Így az agrártárca, figyelembe véve ajánlásunkat Ovádi Péter miniszteri biztos segítségével, kivette a rókák és nyércek tenyésztését a törvényből.
Pluszként, és egy jövőbemutató gesztusként, a nutriákat prémtenyésztését is megtiltotta – annak ellenére, hogy növényevő állatok.

A következő időszakban azon leszünk, hogy a agrárminisztérium segítségével feltárjuk pontosan hány prémfarm van Magyarországon, hogy ezáltal megtudjuk a csincsillák és angoranyulak pontos egyedszámát. Hasonló átfogó felmérés még sosem volt az országban. Ezzel sikerülhet végre egy általános hatósági ellenőrzést is végrehajtani a farmokon és felmérni azt is, hogy a csincsilla farmokon menyire jellemző a COVID-19 fertőzés, illetve mennyire tartják be a törvényeket és rendelkezéséket.

Kiemelt kép: MAgyar Szőrmeellenes Liga

Forrás: Magyar Szőrmeellnes Liga