Idén 30. születésnapját ünnepli a Szegedi Vadaspark

0
249 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Idén ünnepli megnyitásának harmincadik évfordulóját a Szegedi Vadaspark, a jubileumot változatos programsorozattal köszöntik, és bővül az állatkert gyűjteménye is.

A Szegedi Vadaspark 30 éve, 1989 májusában, gyermeknapon nyitotta meg hivatalosan is kapuját a nagyközönség előtt. Annak idején ezt a napot sokan várták nagy érdeklődéssel, ugyanis már az 1986-os alapítástól eltelt három évben, mind hazai, mind nemzetközi szinten több tekintetben is felhívta magára a figyelmet az állatkert. Kiemelkedő a magyarországi állatbemutató helyeken ritkaságszámba menő főemlősgyűjteménye, köztük is elsősorban a tenyérben is elférő dél-amerikai karmosmajmok tartása, szaporítása. Magyarország legfiatalabb, egyben legnagyobb területű állatkertjeként a lakókat már a kezdetektől nagy, természethű kifutókba helyezték el. A szegediek elég gyorsan megkedvelték a Vadasparkot, hiszen a látogatottság évről évre egyre imponálóbban növekedett. Ennek köszönhetően az intézmény már az 1990-es évek közepén, nemcsak a város, de a régió egyik legnépszerűbb szabadidő és egyben természetvédelmi centrumává vált, ami egészen a mai napig így van.

A tervek szerint ősszel újabb nagy fejlesztést adnak át, megnyílik az indiai vagy páncélos orrszarvúk (Rhinoceros unicornis) bemutatója.
A jubileumi évben látható majd olyan kiállítás, amely a vadaspark történetébe nyújt betekintést a kezdetektől napjainkig és olyan is, amely harminc állatot mutat be, melyek vagy szakmai hírességek, vagy a szegediek kedvencei voltak. A csúcspont az állatkert szülinapján, gyermeknapon lesz, amikor az eddigieknél is színesebb programkavalkáddal várják a látogatót.

Forras: zooszeged, MTI