Idén 160.000-es, soha nem látott példányszámú daru vonul a Hortobágyon

0
810 megtekintés
Pihenő darvak tömege a Hortobágyi-halastó Kondás taván hajnalban - Fotó: Szilágyi Attila (HNPI) - 2018
Swing Szerelem Szulák
Hortobágy legszebb őszi látványossága idén minden képzeletet felülmúl, az átvonuló darvak ugyanis rekordot döntöttek. 160.000-es, soha nem látott példányszámú a darvak tömege a legfrissebb számlálás szerint – írja a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

A daruvonulás az egész világon a nagytestű vízimadarak kiemelt látványosságú – akár az űrből is megfigyelhető – mozgalmai közé tartozik, hiszen a Földünk összesen 15 faja közül a többség jelentős vonulási jelenségeket mutat, Észak-Amerikától Eurázsián keresztül Ausztráliáig. A nagytestű fajok mozgalmai közül talán csak az afrikai flamingók szezonális vándorlása mozgat meg nagyobb madártömegeket, de mindenképpen dobogósnak nevezhető a kanadai darvak Nebraska-állambeli tavaszi gyülekezése, amikor a vonuló csapatok összlétszáma a félmilliót is elérheti.

Ezután közvetlenül a (szürke vagy eurázsiai) daru vonulási jelenségei követeznek, mind összmadár-létszámot és látványosságot tekintve, hiszen Európában több helyen is eléri együttes összlétszámuk a 100 ezres nagyságrendet.

Esti behúzás – Fotó: Szilágyi Attila, HNPI – 2018

Ezen vonulóhelyek közül is magasan kiemelkedik a Hortobágy, hiszen az itt átvonuló csapatok együttes létszáma az elmúlt öt évben 140 ezer körül stabilizálódott.

Ez a globális skálán is elképesztően magas összmennyiség az 1995 óta folyó hortobágyi, heti rendszerességű szinkronszámlálások jelen heti adatai alapján

újabb rekordot döntött, elérve a 160 ezres, talán soha meg nem álmodott létszámot.

Szürke darvak (Grus grus) repülnek éjszakázó helyükre naplementekor a Keleti-víztározó felett, Balmazújváros közelében a Hortobágyi Nemzeti Park területén – MTI Fotó: Czeglédi Zsolt – 2017

Itt kiemelendő, hogy az európai vonulóhelyek közül a hortobágyi rendelkezik a leghosszabb standard adatsorral, ami megbízható természetvédelmi és vonulásbiológiai következtetések levonására ad lehetőséget. Így az elmúlt több, mint két évtized adatai alapján valószínűnek tűnik az a magyarázat, hogy az ugrásszerű állománynövekedés hátterében nemcsak az északi fészkelőpopulációk erősödése áll, hanem feltehetőleg szibériai madarak útvonalmódosítása is, ami a párhuzamba állítható az ázsiai fészkelőállományra nehezedő vadászati nyomással, élőhelyvesztéssel a dél-ázsiai térségben és klimatikus mintázatokkal is.

Természetesen ennek a feltételezésnek az igazolására egyedileg jelölt madarak megfigyelési adataira is szükség van. Mindenesetre nagy a valószínűsége, hogy

Pihenő darvak tömege a Hortobágyi-halastó Kondás taván hajnalban / Mass of resting Cranes on the Hortobágyi Fishponds on the Kondás lake at dawnFotó: Szilágyi Attila (HNPI)

Közzétette: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság – 2018. október 9., kedd

a Hortobágy nemcsak az európai daruállomány megőrzésében játszik kiemelkedő szerepet, hanem az eurázsiai fészkelőpopuláció védelmének egyik kulcsfontosságú védőbástyájaként is értelmezhető.

Forrás: hnp.hu