Huszonöt év után először született jegesmedvebocs brit állatparkban

0
1 995 megtekintés
Victoria és Arktos - Kép: facebook.com/highlandwildlifepark
Swing Szerelem Szulák
A gondozók karácsony előtt vették észre, hogy a nősténynek, Victoriának kölyke született – jelentette be szerdán a skóciai királyi állattani társaság.

Utoljára 1992 decemberében egy yorkshire-i állatparkban születettek jegesmedveikrek Nagy-Britanniában. Az skóciai állatparkban négy jegesmedve él. Arktos, az egyik hím még tavasszal párosodott Victoriával – írja az MTI.

“Először egy héttel karácsony előtt halottuk a sokat ígérő hangokat, amelyek egészen az újévig folytatódtak. Mivel nem látunk bele a kölykedződobozba, nem lehetünk biztosak abban, hogy Victoriának egy vagy több bocsa van, de a születést megerősíthetjük” – idézte Una Rchardsont, a park húsevő állatokért felelős gondozóját a BBC News.

“Miközben határtalanul örülünk, nem akarunk idő előtt ünnepelni, mivel a jegesmedvebocsoknak magas a halálozási arányuk életük első heteiben fejletlen immunrendszerük miatt, és mert az anyának ekkor igen nagy szüksége van az elvonultságra, és ha bármi megzavarja őt, az a kölyök megölését vagy elhagyását eredményezheti”

– magyarázta az illetékes.

Figyelni fogják Victoriát és nagyon remélik, hogy a legjobb hírekkel állhatnak elő, amikor március tájékán előjön bocsával – tette hozzá.

Arktos élvezi a havat – Kép: facebook.com/highlandwildlifepark

A jegesmedvék március és június között párzanak, a nőstény november, december tájékán hozza világra egy vagy két kölykét. Az újszülött bocs vak, mintegy 30 centiméter hosszú és alig nagyobb egy tengeri malacnál. Egyhónapos korában nyitja ki szemét.

A legjobb barátok: Walker és Arktos – Kép: facebook.com/highlandwildlifepark

Victoria a németországi Rostocki Állatkertben született 1996-ban, hozott már bocsot világra, 2008-ban a dániai Aalborg állatkertjében, ahonnan 2015 márciusában érkezett Skóciába. Arktos a bécsi állatkertben született 2008-ban, és a hannoveri állatkertből érkezett a skót állatparkba.

Forrás: MTI