Húsz év után újra felbukkant madár faj Dévaványánál – fotó

0
548 megtekintés
Képünk illusztráció - Batla (Plegadis falcinellus) - Fotó: ADOBE STOCK
Swing Szerelem Szulák
Két évtizednyi kihagyás után batlák bukkantak fel a Körös-Maros Nemzeti park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén. Vélhetően a nagy esők után keletkezett belvízfoltok vonzották ide a madarakat.

A kiadós esőzések után nagyméretű vízállások alakultak ki a mélyedésekben és az egykori Betrettyó-érmaradványokban. A vízállásokon népes madárseregek jelentek meg, több száz nyári lúd, tőkés réce, dankasirály és pajzsoscankó tartózkodott a területen, s a bíbicek is előszeretettel fürdőztek a sekély vizekben. A víz szélén egy alkalommal nagy örömünkre négy batlát is felfedeztünk, melyek szorgosan kutattak táplálék után. A batlák kedvelt tápláléka a pióca, amely leginkább az ilyen sötét típusú, sekély vizekben fordul elő – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

Batla (Plegadis falcinellus) – Fotó: Szél Antal István – kmnp.hu

Dévaványa térségében már húsz éve nem láttak batlákat, de a Körös-Maros Nemzeti Parkon belül két helyen is költenek. A Biharugrai-halastavakon már évek óta fészkelnek, a Gácsháti-halastavakon pedig idén jelentek meg először költőfajként.