Hova tűntek a vadludak a tatai Öreg-tóról?

0
462 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Bizonyára sokaknak feltűnt, hogy a néhány héttel ezelőtt még vadlúd zsivajtól hangos Öreg-tó az elmúlt 2 hétben szinte kiürült. Ez a jelenség most nem csupán amiatt alakult ki, mert néhány napja befagyott az Öreg-tó, hanem sokkal összetettebb okokra vezethető vissza. Melyek is ezek?

A novemberi és decemberi időszak rendkívül erős volt, gyakorlatilag minden idők legtöbb vadlúdja volt látható, 55 ezer példány! Több héten keresztül tartózkodott itt 40-50 ezer vadlúd, aminek következtében a fő táplálékukat adó környező kukoricatarlók részben kimerültek, részben pedig idejekorán szántották be azokat.

Szintén fontos körülmény, hogy bár Tatán idén is eredményesnek volt értékelhető a szilveszteri tűzijáték tilalom (a ludak 70 százaléka itt maradt), ám szilveszter után is tapasztalható volt néhány illegális petárda, tűzijáték. A tízezres lúdsereg gyakorlatilag egyik napról a másikra tűnt el ezek miatt.

A ludak a környező halastavakon igen nyugodt menedékre leltek, gyakorlatilag az összes lúd azokra költözött át az Öreg-tóról, és a mai napig ott láthatóak.

A vadludak itt, Tatán a tűrőképességük határán vannak, seregnyi zavaró hatás nehezíti meg a mindennapjaikat.

Egyesületünk ezért is igyekezett például a ludak számára igen érzékeny alkonyati időszakban a tiltás ellenére a mederbe tévedő látogatókat udvariasan a partra irányítani, és ezért tartja fontosnak minden tóparti vagy tóközeli fényforrás, díszvilágítás madárbaráttá tételét, és ezért szállt síkra három évvel ezelőtt a tűzijátékok korlátozásáért is.

Igazi világszenzációnak tekinthető, hogy a vadludak egyik legfontosabb európai telelőhelye a rengeteg kedvezőtlen körülmény ellenére még napjainkban is létezik itt Tatán, az Öreg-tavon, de rendkívül következetes környezet- és természetvédelmi tevékenység szükséges ahhoz, hogy mindez még hosszú évekig fenn is maradjon.

Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület