Hoppá – Gyapjas rinocérosz lehetett egy 14 ezer éve élt kölyökkutya utolsó vacsorája

0
445 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Gyapjas rinocérosz lehetett egy 14 ezer éve élt kölyökkutya utolsó vacsorája. Egy tökéletesen fennmaradt, jégkorszaki kutyaszerű állat vizsgálatakor fedezték fel a gyomrában valószínűleg az egyik utolsó gyapjas rinocérosz maradványait. „Ez teljesen példátlan. Nem tudok egyetlen olyan fagyott jégkorszaki húsevőről, melynek belsejében szövetdarabot találtak volna” – mondta a felfedezés kapcsán Love Dalen, a Stockholmi Egyetem és a Svéd Természettudományi Múzeum közös Paleontológiai Központjának professzora.

Még 2011-ben orosz kutatók tárták fel a szibériai Tumatnál lévő lelőhelyen a kutyaféle – vagy farkas – maradványait. Az állat gyomrában szőrös bőrszövetdarabot találtak. Először az enyhén sárgás szőr alapján a szakértők úgy vélték, barlangi oroszlántól származik – írja a Cnn.com.

A stockholmi Svéd Természettudományi Múzeumban végzett vizsgálatok azonban más eredményre jutottak. Love Dalen, a Stockholmi Egyetem és a Svéd Természettudományi Múzeum közös Paleontológiai Központjának professzora elmondta, rendelkeznek egy minden emlős adatát és mitokondriális DNS-ét tartalmazó adatbázissal, mely alapján a gyomorban talált minta szinte tökéletes egyezést mutatott a gyapjas rinocérosszal. Radiókarbonos kormeghatározást végeztek a szöveten, ennek eredménye szerint a rinocéroszbőr mintegy 14 400 éves lehetett.

gyapjas orrszarvú (Coelodonta antiquitatis) az orrszarvúfélék családjának egy kihalt faja, Legközelebbi ma élő rokona a szumátrai orrszarvú – Kép: Wikimédia Commons

„Ez teljesen példátlan. Nem tudok egyetlen olyan fagyott jégkorszaki húsevőről, melynek belsejében szövetdarabot találtak volna. A kölyökkutya korát 14 ezer évesre becsülik. Azt is tudni lehet, hogy a gyapjas rinocérosz 14 ezer éve halt ki. Így nagy eséllyel ez a kutya az egyik utolsó példányból evett”

– emelte ki a szakértő.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogyan került a rinocéroszdarab a fiatal kutyaszerű állat gyomrába.

Edana Lord, a Paleontológiai Központ egyik munkatársa szerint ezek az állatok nagyjából akkorák lehettek, mint a modern kori szélesszájú orrszarvúk, tehát lehetetlen, hogy a kis állat maga ölte meg.

A tudósok azt is érdekesnek találták, hogy a kölyökkutya nem sokkal azután múlt ki, hogy evett a rinocéroszból, a gyomrában talált darabot ugyanis nem tudta még megemészteni. Elméletük szerint lehetséges, hogy a kölyök vagy anyja egy rinocéroszbébiből táplálkoztak éppen, amikor annak anyja bosszút állt rajtuk.

MTI