Homokcsodákat alkotnak a világ egyik legapróbb művészei, a homokozó rákok

0
2 070 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Észak és Kelet-Ausztrália homokos partjain, amikor beköszönt az apály, néhány órán belül különös homokrajzok keletkeznek. Ezek a sorba állított homok-golyók úgy néznek ki, mintha egy fürge kezű művész alkotta volna őket, de az igazság más.

Egy apró, 12 mm-es homokozó rák (Scopimera inflata) készíti e ,,rajzokat” 2-3 órás kemény munkával. Munka közben, nedves homoklabdacsokból szürcsöli ki szerves törmelékekből álló táplálékát.

Az apály ideje alatt ez az a pöttöm rákfaj előjön a homokban lévő odújából és elkezd apró szerves törmelékek után kutatni. A táplálkozás alatt a felesleges homokból golyót formál, melyet a fején tárol, majd félrelöki azt, ha már olyan nagy, hogy nem lát tőle. Ezzel igen feltűnő emlékeztetőt is hagy magának, nehogy kétszer ugyanazon homokrészen keressen táplálékot.

A legtöbb művészeti ágban az alkotások maradandóak. Ám a természet eme mesterművei nem valami hosszú életűek. Minden dagály alkalmával a kis homokgolyókat elmossa a víz, de ezzel egy időben új szerves törmelékekkel töltődik fel a part homokja. Így a dagály újabb alapanyagot szolgáltat a kis rákok következő alkotásainak.

A mester munka közben