Hogyan játsszunk a macskánkkal?

0
1 407 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A macskával való játéknak rengeteg pozitív hatása van. Növeli az állat aktivitását, hátráltatja az esetleges elhízást, valamint a viselkedésére is jó hatással van. Játék közben a cica kiélheti természetes ösztöneit, miközben szorosabbra fűzi gazdájával a kapcsolatát, arról nem is beszélve, hogy az unalom fogalmát teljesen elfelejti majd. A rendszeres játék a kulcs, ha a cicák rossz szokásainak és agresszív viselkedésének mérséklődését szeretnénk elérni.

Az interaktív játék lényege, hogy a gazdi irányít. Ilyenkor a játékszer tulajdonképpen a zsákmányt helyettesíti, megfigyelhető, ahogy a cica “vadássza” a játékot. Miközben tollas pálcával, zörgő egérrel, vagy akár egy madzaggal szórakoztatjuk a macskát, kialakul egy kötelék is, ez pedig semmivel sem helyettesíthető, ezért fontos, hogy minden nap fordítsunk időt a közös játékra.

Milyen gyakran, mennyi ideig játsszunk?

Nem szabad elfelejteni, hogy nem az az értékes, ha mindenféle játékkal elhalmozzuk a macskánkat, a legértékesebb amit adhatunk neki, az az időnk. Hogy naponta mennyi időt kell vele foglalkozni? A természetben legalább három órát töltenek el vadászattal, az persze nem működne, hogy három órán keresztül folyamatosan játsszunk vele, ezért tanácsos egész napra beosztani néhány játékkal teli percet, így folyamatosan fenntarthatjuk kíváncsiságát és figyelmét. A legjobb, ha étkezések előtt kerül sor a játékra, teli hassal mi sem szívesen kényszerítjük magunkat mozgásra.

0181

Milyen játékszert szerezzünk be?

Teljesen macskafüggő, hogy milyen játékért rajong leginkább. A legjobb döntés, ha mindenfélét kipróbálunk, hogy megtaláljuk a kedvencét. A legkedveltebbek egész olcsón beszerezhetőek, de semmi sem tudja überelni a spontán játékszereket: egy darab szalag, egy hatalmas kartondoboz, vagy akár egy zsinór is percekig tudja szórakoztatni kedvenc négylábúnkat.

Hogyan zajlik a játék?

Először is hagyni kell, hogy a macska üldözze a játékot, mint vadászat közben. Szemelje ki az áldozatot, figyelje meg mozgás közben és végül lesből támadjon. Nem mindig kell megjutalmaznunk az elfogás örömével, néha engedjük, hadd kapja el a játékot, máskor azonban legyünk szigorúbbak, dolgoztassuk meg kedvencünket. Persze ezt sem szabad túlzásba vinni, nehogy frusztrációt okozzon kedvencünkben. Játék közben mozgolódjunk mi is, késztessük a cicát futásra, ugrásra, a lényeg, hogy legyen mozgásban! Egyik szobából a másikba, bújócskázva is érdemes vele játszani.

Mikor a játék ideje a végéhez közeledik, engedjük, hogy a cica elkapja a játékot, majd jutalmazzuk meg. Ez fontos, hiszen tényleg a vadászat érzését adja, miután elkapta a zsákmányt, el is fogyasztja azt, ezzel a lépéssel ösztönözhetjük majd a későbbiekben a további játékra. A játékszereket pakoljuk el, ne legyenek szem előtt, így mindig a meglepetés erejével örvendeztethetjük meg kedvencünket egy kis játékkal, és mindig kihívás lesz neki a “vadászat”.

Ha tetszett a cikk, olvasd el ezeket is:

Segítség, bolhás a macskám!
Mit akar velem tudatni a macskám? Segítünk!
6 dolog, ami minden macskatartó számára ismerős lesz

Forrás: pet-happy.com
Leadfotó: youngama.in
Fotó: companionanimalpsychology.com