„HogStop” néven fogamzásgátlót dolgoztak ki az USA-ban a vaddisznóállomány gyérítésére

0
150 megtekintés
Vaddisznók - Kép: Flickr
Swing Szerelem Szulák
A vaddisznók a mezőgazdasági termelésben világszerte súlyos károkat okoznak, amelyek megfékezése és az állomány gyérítése érdekében texasi kutatók „HogStop” néven fogamzásgátlót dolgoztak ki, amelynek kipróbálását három éve meg is kezdték – írja a berek.hu a topagrar.com nyomán. 

Mint írják, a kutatásokat és a vaddisznó fogamzásgátló kidologzását Dr. Dan C. Loper takarmányozás-biológiával foglalkozó csoportja végezte. Az általuk „természetes takarmánykeveréknek” nevezett, hormonokat nem tartalmazó és az erdei takarmányautomatákba kihelyezhető új szer csökkenti a vadkanállományt, ami néhány éven belül várhatóan a vaddisznó populáció visszaesését eredményezi, az állatok hormonháztartásának megzavarása nélkül.

A fogamzásgátló kizárólag a vaddisznók heréjére hat, és nem terjed át az állatok egyéb szerveire.

Az első tapasztalatok alapján, a szer fogyasztását követő egy héten belül 60 százalékkal csökkent a spermiumok mobilitása, ami a vadkanok termékenységének jelentős hanyatlását eredményezheti. Egyelőre azonban nehéz pontosan meghatározni, hogy az egyes területek vaddisznó állományában a következő évek során milyen arányú csökkenés következik be. Az amerikai farmerek a fogamzásgátló alkalmazására fordított kiadásokat az adóalapjukból leírhatják.