Hóesésben életmentő a madáretetés

0
2 747 megtekintés
Széncinege eszik - Kép: Manuela Schewe-Behnisch - Getty Images
Swing Szerelem Szulák
A Magyarországon áttelelő madarak etetése az összefüggő hótakaró idején kiemelten fontos, hiszen a madarak ebben az időszakban sokkal kevesebb táplálékhoz tudnak hozzájutni.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület MTI-hez eljuttatott keddi közleménye szerint nagyon fontos a kihelyezett madáretetőket folyamatosan élelemmel feltölteni. Tanácsos a megvásárolt magvakat száraz helyen, jól zárható edényben tárolni.

A rovarevő madarak számára a legmegfelelőbb a marhafaggyú, amely magvakkal gazdagítható, és célszerű az eledelt hálóba helyezni, majd a fákra függeszteni, vagy kisebb farönkök üregeibe rejteni.

Csuszka – Kép: fructy.hu

A gerlék, verebek kedvelt téli csemegéje a kukoricadara, amelyet a földről szeretnek felcsipegetni, ezért az eledelt a lehető legszárazabb helyekre érdemes tenni, és az etetőtálkát tisztán tartani. A napraforgó-magvak a csuszkát, a pintyet, a feketerigót, a mátyásmadarat vagy a harkályt tartják életben, a köles, a repcemag pedig más fajok téli eledele.

Sózott, cukrozott magvak nem valók a madáretetőkbe.

A kertekben a talajt takaró növények, a fás, bokros ligetek is búvóhelyül szolgálnak a madaraknak télen, a fűben meghúzódó rovarok, vagy az áttelelő lárvák pedig téli táplálékul szolgálnak nekik.

Kép: Pixabay

BirdMania – Madárpark és Vadmadár-mentőközpont pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy az itthon lévő, vagy már hazatért gólyákról se feletkezzünk meg:

“A gólyák fokozott odafigyelést igényelnek, s ami a legfontosabb ETETÉST!!! Az, hogy a gólya nem fázik, az egy alaptalan hülyeség. Az, hogy tűri megadóan, míg bírja a hideget a nyomorult, az egy más dolog.
Meg kell lesni, hova jár a gólya enni. Oda ki lehet neki tenni apróhalat (pl Lidlben 600Ft/kg kapható nyers, fagyasztott sprotnit, melegvízben való kiolvasztás után, egy zacskó 2-3 napi kajája egy gólyának), vagy csirke belsőséget, esetleg nyers csirkenyakat (amit célszerű a balta fokával pár ütéssel megtörni). 
Közel menni nem kell, nem is fogja hagyni. Ne várjuk, hogy kézből egyen. Tegyük le, menjünk odébb, csak lássa a szeme sarkából a gólya, mit pakolunk ki.
Egy vödör langyos víz is hasznos a kaja mellé, mert gólyák sokat isznak, és a tartós fagy ebben is korlátozza őket.”

A teljes poszt:

Következő egy hétre ordas fagyot ígérnek. Nálunk ez maximum annyiban jelentkezik, hogy sikítva pörög a villanyóra, mert…

Közzétette: BirdMania – Madárpark és Vadmadár-mentőközpont – 2018. február 24.