Hódok a Megyeri híd alatt – videó

0
2 497 megtekintés
Képünk illusztráció - Eurázsiai hód (Castor fiber) Fotó: Solvin Zankl / Rewilding Europe
Swing Szerelem Szulák
Hódokra lett figyelmes egy kajakos Budapest északi határánál, a Megyeri híd alatt – írja a 444.hu. Szokolics György le is videózta a furfangos, lubickoló építészmestereket.  

Tudtad?

A lapátfarkú építőmesterek mindig vízközelben – rendszerint patakok és kisebb tavak mellett – tanyáznak, ahol általában gondosan kidolgozott, kúp alakú lakhelyet, úgynevezett hódvárat építenek. Először víz alatti üreget ásnak – többnyire a part oldalfalába -, és agyagból, kövekből „alapozást raknak köré.

Erre további rögökkel és kövekkel vegyesen gallyakat halmoznak, amíg az építmény jóval a víz fölé emelkedik. Egyetlen belső lakókamrát vájnak bele a vízszint fölötti részbe, a belső falak akár az egyméteres vastagságot is elérhetik. A rejtekhelyhez legalább egy víz alatti bejáróalagút vezet.

A hódváron kívül rendkívül jól használható gátakat és csatornákat is készítenek. A gátak anyaga szintén sár, kő és rőzse, de vastag ágakat, sőt egész fatörzseket is felhasználnak. Ezek a gátak rendszerint duzzasztóművek, egyrészt magasan tartják a vízszintet a csatornákban – amelyeken a hódok farönköket úsztatnak a tóba -, másrészt biztosítják, hogy a hódvárat állandóan víz vegye körül, így védik a ragadozók támadásaitól.

A hód főként éjszaka aktív, bár téli álmot nem alszik, telente kevésbé mozgékony. Kétségkívül leginkább a vízben érzi otthon magát, ahol bámulatos fürgeséggel úszik és bukik alá. Jellegzetes farkát: lapos, széles, bőrszerű pikkelyek fedik, a vége tompán lekerekített. Helyváltoztatás közben evező- és kormánylapátként alkalmazzák.

Forrás: haziallat.hu