Hóbaglyok érkeztek a Debreceni Állatkertbe

0
1 861 megtekintés
Fotó: MTI/Balázs Attila
Swing Szerelem Szulák
Az idén alapításának 60. éves jubileumát ünneplő Állatkert újabb állatfajjal gyarapodott. Az amszerdami állatkertből (ARTIS) érkezett két fiatal, 8 hónapos hóbagoly hím testvérpár, így évtizedek után újra látható hóbagoly a Nagyerdőn. 

A hóbaglyokat a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján 2017 végén a “nem veszélyeztetett” fajok kategóriájából a “sebezhető” fajokéba sorolta át, mivel három generáció alatt, elsősorban a klímaváltozás miatt, állományuk 30-49 százalékkal csökkent természetes élőhelyükön.

Fotó: MTI/ Balázs Attila

Ezért is döntött úgy az állatkert, hogy csatlakozik eme csodás faj megmentéséhez, így a közel 500 egyedből álló európai állományt, reményeik szerint a közeljövőben tojók érkezésével tovább gyarapíthatják. A testvérpár most 8 hónapos, kétéves korukra válnak ivaréretté, addigra a tojók is megérkeznek Debrecenbe.

A két hóbagoly már jól érzi magát a röpdében, amelyet nyáron beárnyékolnak a Nagyerdő fái, így a hőséget is könnyebben vészelik majd át.

Fotó: Facebook/ Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark – Nagyerdei Kultúrpark

A hóbaglyok természetes élőhelye Grönland, Észak-Amerika és Eurázsia északi részének háborítatlan, fátlan vidékei. Szabadban átlagosan 15 évig élnek, Magyarországon igen ritka téli vendégek – mondta Nagy Gergely Sándor, a Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A két szépség már megtekinthető a Bagolyröpdében, a nagyközönség számára is.

Forrás: MTI, zoodebrecen