Hétvégén indul a szezon a Fővárosi Állat és Növénykertben

0
2 096 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A hosszú hétvégével kezdődik a főszezon: látványetetések, állattréningek, bemutatók sokasága, és persze a húsvéthoz kapcsolódó hagyományos nyuszisimogató várja a nagyközönséget. Sok-sok kisállat, kölyök és fióka is van.

A nagypéntektől húsvét hétfőig tartó hosszú hétvégén indul Állatkertben a 2018-as esztendő főszezonja. A mintegy 850 féle állat, és még ennél is többféle növény, valamint a patinás műemlék épületek és különféle műalkotások mellett sok-sok program, látványetetések, etológiai bemutatók, az elefántok és az oroszlánfókák tréningje és több más érdekesség várja a látogatókat. Az úgynevezett „Légy ott!” programok keretében délelőtt 10-től délután 16:30-ig az Állatkert különböző pontjain – köztük  Varázshegyben is – minden egész és fél órában valamilyen különleges esemény, látnivaló nyújt lehetőséget az állatok életének élményszerű megismerésére.

A főszezoni programok mellett (amelyek most még csak hétvégente, májustól viszont már hétköznapokon is meg lesznek tartva) a húsvéti hosszú hétvégén a Japánkert térségében külön nyuszisimogatóval is kedveskedünk a kilátogató családoknak. A nyulak természetesen folyamatos felügyelet mellett, váltott műszakban „teljesítenek szolgálatot” a nyuszisimogatóban. Ez a program húsvétkor nemcsak népszerű és keresett élmény az Állatkertben, hanem megvan az a szerepe is, hogy azok se maradjanak ki a nyuszi-élményből, akiknek egyébként nincs módjuk nyulat tartani, és ezt felelősséggel mérlegelve nem is vágnak bele a nyúltartásba. A nyulakkal kapcsolatban egyébként Állatkertünk – ahogy már több mint negyedszázada minden esztendőben – most is felhívja a figyelmet a felelős állattartás fontosságára.

A sokféle program mellett érdemes megemlíteni a kisállatok, kölykök és fiókák sokaságát. Az Emberszabású Majmok Házában a 2014 végén született, de természetesen még most is bőven kölyöknek számító orangután gyerekek mellett a tavalyi év legvégén, december 23-án született gorillakölykötis meg lehet nézni. Sőt, csütörtök délig még a nevére is lehet szavazni. Az elefántoknál Arun, a tavaly novemberben született kiselefánt a legfőbb látványosság. A Szavanna-kompleum lakói közül a zsiráfoknál cseperedik három, 2017-es születésű zsiráfborjú. Bár szintén még a tavalyi évben születtek, de csak az elmúlt hetekben néztek ki először a kiskenguruk a nyugati szürke óriáskenguruknál, sőt, több Bennett-kenguru nőstény erszényében is „zsebibaba” cseperedik. A tavalyi év végén kikelt három pingvinfióka is látható már a pingvincsapat tagjaként. Az idei naptári évben világra jött kisállatok közül a muntyákszarvas gida, valamint a gundiknál, a csupasz turkálóknál és a zöld agutiknál született kölykök érdemelnek külön is említést. Március 22-én pedig egy zebracsikó is született, aki a napokban mutatkozik be a közönségnek, így a mostani hosszú hétvégén már őt is látni lehet.

Forrás: zoobudapest.hu