Hétfő óta ismét kötelező a maszk viselése a Fővárosi Állatkertben

0
342 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Hétfőn délelőtt egy szájmaszk került a Fővárosi Állatkert közepén álló ősember szoborra, Tóth István szobrászművész alkotására. Ezzel is igyekszik az intézmény felhívni a figyelmet arra, hogy mától állatházakban kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszk viselése.

Eddig csak ajánlott volt, a mai naptól viszont már kötelező a szájat és az orrot eltakaró eszköz, maszk, kendő vagy sál viselése az állatkert állatházaiban, beltéri bemutatóhelyein (a rendelkezés a hat éven felüliekre vonatkozik).

Az intézmény vezetése a koronavírus járvány második hullámának közismert körülményei miatt döntött így, minden érintett egészségének védelme, és a vírus terjedésének korlátozása érdekében. Munkatársaik rendszeresen elemzik és értékelik a helyzetet, hogy mindenkor a legnagyobb biztonságot nyújtó, de ezen belül az állatkerti élmények megélését a lehető legkisebb mértékben korlátozó intézkedéseket lehessen meghozni.

A maszk, sál vagy kendő viselésével kapcsolatban a látogatók megértését és együttműködését kérik, hiszen e rendelkezés betartása mindenki közös érdeke. Ha valaki esetleg otthon felejtené a maszkját, a főbejárat melletti ajándékboltban vásárolhat magának.

A maszk viselésének fontosságára többek között úgy is igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy szeptember 7-én hétfőn egy maszkot kapott az Állatkert közepén, a Makiház mellett álló ősember szoborra, Tóth István neves szobrászművész 1899-ben készült, „Bosszú” című alkotása.

A szájat és az orrot eltakaró eszköz állatházakban, belső terekben való viselésén túl az állatkert, ahogy korábban is, az alábbi kérésekkel fordul a látogatókhoz:
• aki betegség tüneteit észleli magán, lehetőleg halassza későbbre az állatkerti látogatást;
• javasoljuk a gyakori és alapos kézmosást: az ehhez szükséges, a bejáratoknál, illetve a mosdóknál, kézmosóhelyeknél elhelyezett fertőtlenítő folyadékok utánpótlásáról folyamatosan gondoskodunk;
• a szokásosnál is nagyobb nyomatékkal kérjük, hogy az állatokat a nagyközönség semmivel se etesse: még zoo csemegével sem szabad etetni a kert lakóit, ezért nem is árusítanak ilyen állateledelt!

Fővárosi Állat és Növénykert