Hazánk egyik legritkább madarát, szirti sas fiókát gyűrűztek a Zemplénben – videó

0
297 megtekintés
A szirtit angolul Golden Eagle-nek nevezik, mert öregkorára a fején és nyakának egy részén aranyszínűre változik a tollazata. Magyarországon a faj fokozottan védett. - Szirti sas (Aquila chrysaetos) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Hazánk egyik legritkább fészkelő madara a szirti sas (Aquila chrysaetos). Az országban mindössze három párban, kizárólag a Zempléni-hegységben fészkel ez a fenséges ragadozó madár. A korábban évekig költő negyedik párt néhány évvel ezelőtt lemérgezték költési időben. Így maradt mára a három pár – olvasható az Aggteleki Nemzeti Park weboldalán.

Mint írják, a közelmúltban a zempléni szakemberek mindhárom ismert fészket végigjárták, hogy számba vegyék az idei szaporulatot és – ha a körülmények engedik – meggyűrűzzék a fiókákat.

Örvendetes, hogy – az elmúlt néhány évvel szemben – az idén mindhárom pár sikeresen költött. Ugyanakkor “üröm az örömben”, hogy mindhárom fészekben csupán egy-egy fióka gubbasztott.

Szirti sas (Aquila chrysaetos) – Fotó: Flickr

A szakemberek döntése alapján a három fiókából csak egyre került gyűrű, mindjárt kettő is:

A hagyományos, alumínium gyűrű mellett a madár másik lábára egy strapabíró műanyag jelzést is felhelyeztek, amelynek nagy méretű jelzéseit kis gyakorlattal, egy távcső segítségével bárki leolvashatja.

Így a sas későbbi életéről – mozgásáról, fészkeléséről – úgy kaphatunk információkat, hogy a madarat nem kell visszafogni.

A gyűrűzést követően, néhány mérés elvégzése után, a fióka visszakerült a fészekbe ahonnan néhány hét múlva már ki is repül, hogy megkezdje felnőtt életét a zempléni hegyek fölött.

A gyűrűzésről videó is készült: