Hazaértek az első szalakóták

0
371 megtekintés
Szalakóta - Fotó: Máté Bence
Swing Szerelem Szulák
Idén szalakótáink is siettek haza, megdőlt a legkorábbi szalakóta észlelés időpontja, április végére megérkeztek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területére is az első példányok. Sőt a Rollerproject ( szalakóta védelme a Kárpát-medencében) Facebook bejegyzése szerint, már április 10-én Pest megyében figyelte meg Hegedűs Sándor az első madarat.

2020. április 17-én a Bükki Nemzeti Park munkatársa, Sasvári János látta az első példányt a Dél-hevesi Tájegység területén Visznek közelében. Ez lett a legkorábbi szalakóta észlelése a Nemzeti Parknak, ugyanis eddig a 2001. április 19-én Mezőtárkánynál látott példány tartotta a rekordot.

A kékcsóka néven is emlegetett szalakóta hosszú távú vonuló madarunk. Laza csapatokban vagy magányosan vonul.

A telet Afrika déli és keleti részén tölti. Vonulás közben akár 10 ezer km-t is megtehet.

Az egyik április 23-án visszatért madár / Fotó: Tokody Béla

Posted by Rollerproject on Tuesday, April 28, 2020

Tavasszal az első madarak általában április végén, május elején érkeznek vissza hozzánk. Ha minden szerencsésen alakul, néhány hét és Eleven, a jeladós szalakóta is újra visszatér majd az Apaj környéki költőhelyére. Eleven az egyetlen olyan szalakóta, amely a 4 éve felhelyezett jeladójának köszönhetően folyamatosan értékes adatokkal látja el a szalakóták vonulásával foglalkozó szakembereket. A jeladó szerint Eleven március 15-e körül kezdte meg útját költőhelye felé. Reméljük mielőbb biztonságban hazaér.

Eleven jeladóval a hátán – Fotó: Lendvai Csaba – rollerproject.eu

Az elkövetkezendő hetekben érdemes lesz kémlelni az eget a madárbolondoknak, ugyanis nem csak a szalakóták, de más kedves, kései vonuló madaraink is feltűnnek majd az égen. Hamarosan megfigyelhetőek lesznek a kék vércsék, a kis őrgébicsek, a gyurgyalagok és a sárgarigók is.

BNPI