Hazaértek az első nógrádi fehér gólyák

0
262 megtekintés
Képünk illusztráció - Fotó: Julian Popov - jungledragon.com
Swing Szerelem Szulák
A tavasz érkezésével költöző madaraink is fokozatosan visszatérnek a Kárpát-medencébe. A fehér gólyák nagy része még úton van, de a napokban néhány példány már megérkezett Nógrád megyei költőhelyére – írja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Idén először március 10-én Nógrádban, Kisbágyon községben figyelhették meg az első hazaérkező gólyát. Ez a madár rendszeresen korán érkezik meg, az elmúlt évtizedben mindig az elsők között volt és általában már március második hetétől a fészkén üdvözölhettük.

Nála csak kedvenc őrhalmi gólyánk, Báró volt gyorsabb, aki rendszeresen február végén már landolt a fészkén. Báró gyors hazaérésének rejtélyét egy jeladóval oldották meg, akkor derült ki, hogy lerövidíti az útját és „csak” Izraelig vonul. Könnyen lehet, hogy a kisbágyoni gólya is rövidít, és ezért ér ilyen hamar haza.

Kisbágyoni gólya a Bujáki-patak rétjén 2020.03.10-én – Kép: bnpi.hu

Március 11-én a második nógrádi fehér gólya is hazatért Őrhalomba, az Ifjúság úti fészekbe. Március 12-én Mátraterenyén figyelték meg az egyik fészket tatarozó öreg madarat. Március 13-án pedig Endrefalván figyelték meg a rendszeresen ott költő szlovák gyűrűs hím gólyát.