Hatalmas karácsonyi ajándék: jegesmedvét kapott a Nyíregyházi Állatpark

0
4 078 megtekintés
Sznezsana - MTI Fotó: Balázs Attila
Swing Szerelem Szulák
Megérkezett a Nyíregyházi Állatparkba a Moszkvai Állatkert ajándéka, Sznezsana, azaz Hópihe, a 3 éves jegesmedvelány.

A 350 kilogramm súlyú jegesmaci Oroszországban született és mivel anyakorba lépett – a kitűnő genetikai adottságokkal rendelkező állatot a Nyíregyházán egy éve élő fiatal jegesmedve fiú és egy idősebb nőstény mellé helyezték, remélve hogy hamarosan utóduk születik. Szerencsére az idősebb nősténynek már többször volt kölyke, így remélik, hogy jó hatással lesz a fiatal párra.

Sznezsana – Fotó: facebook.com/sostozoo/

Sznezsana hamar beilleszkedett a csapatba, s szemmel láthatóan ő lett a legdominánsabb egyed a Sarkvidék élővilágát bemutató kifutórendszerben. A két régebben itt élő állat is hamar elfogadta, s leginkább, Fiete a tavaly érkezett fiatal hím kerülgeti leendő menyasszonyát s gyakran fürödnek együtt üvegfalú medencéjükben.

Sznezsana és Fiete – Fotó: facebook.com/sostozoo/
Sznezsana és Fiete – Fotó: facebook.com/sostozoo/

A termetes medve lány igen jó étvágyú, napi menüje hasonló a társaihoz, azaz napi 7 kg tengeri halat , vagy 3-4 egész csirke fogyaszt, melyet vörös hússal egészítenek ki gondozói.

Sznezsana – Fotó: facebook.com/sostozoo/

A Nyíregyházi Állatpark jelenlegi jegesmedvéket bemutató területe jelenleg két nagy kifutóból, a háromszáz négyzetméteres medencéből és a légkondicionált barlangból áll, de a tervek szerint továbbfejlesztésre kerül, hogy egy Európában egyedülálló sarkvidéki bemutatóban lehessen megtekinteni az Arktisz és az Antarktisz élővilágát. A 3.5 milliárdos beruházás a tervek szerint 2018 őszén indul el és 2019 végén fejeződik be.

Sznezsana – Fotó: facebook.com/sostozoo/

Az állatkertek menthetik meg a jegesmedvéket

A jegesmedvék rendkívül veszélyeztetett állatok. Egyes jóslatok szerint a globális felmelegedés miatt ötven éven belül eltűnhetnek élőhelyükről, az Északi-sarkról.

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) különleges figyelmet szentel a jegesmedvéknek: nemzetközi tenyészprogram keretében helyezi ki őket, mivel az állatkerti jegesmedve-állománynak fontos szerepe van a faj fennmaradása szempontjából.

A Világ Állatkertjeiben összesen 208 jegesmedve él, Magyarországon pedig tenyészpár csak Nyíregyházán látható.

Sznezsana – Fotó: facebook.com/sostozoo/

A jegesmedve (Ursus maritimus) az Északi-sarkkör vidékén él, ahol a térség valóságos embléma állatává vált. Testfelépítése tökéletesen alkalmazkodott a hófödte tundrán való élethez. Enyhén ívelt lábával, öles lépteivel hatalmas távolságokat képes megtenni s a medvék között egyedülálló módon rendelkező talpszőrzetének köszönhetően – mely hőszigetelésen kívül egyfajta csúszásgátlóként is szolgál – biztonságos a mozgása a jégen is.

Sznezsana, a 3 éves nőstény jegesmedve (Ursus maritimus) úszkál a jegesmedvék medencéjében a Nyíregyházi Állatparkban 2017. december 20. – MTI Fotó: Balázs Attila

Bár a fajnak nincs természetes ellensége s remekül alkalmazkodott a zord körülményekhez, egyedszáma napról-napra csökken. Élőhelyét veszély fenyegeti; a globális felmelegedés miatt az Északi-sark jege folyamatosan olvad, így egyre szűkül a természetes élettere, és rohamosan csökken a természetes táplálékbázisa is, ráadásul mivel csúcsragadozó, a táplálékláncban felhalmozódó szennyező és mérgező anyagok is populációi számának csökkenését eredményezik.

Sznezsana – Fotó: facebook.com/sostozoo/

Jelenleg 20-25.000 egyed él belőle a világon, az IUCN ( Természetvédelmi Világszövetség) így a sebezhető kategóriába sorolta.

Forrás: sostozoo.hu