Hasznos tanácsok és felkészülés a kisállat tartóknak a koronavírus idejére

0
763 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Teljesen új élethelyzetet hozott és felkészülést igényel a koronavírus kapcsán kialakult helyzet. Nekünk állattartóknak is fontos, hogy velük kapcsolatban is felkészüljünk az elkövetkezendő időkre.

A Noé Állatotthon Alapítványhoz özönlenek a kérdések a kialakult helyzet miatt, rengetegen keresik a választ mi történik az állatokkal egy esetleges karantén, váratlan kórházi elhelyezés esetén. Jelenleg erre csak azt lehet válaszolni, hogy sajnos nincs ilyen terv. Így erre a helyzetre az állattartóknak maguknak kell felkészülni.

Az alábbi óvintézkedések és előrelátás szükséges lehet az elkövetkezendő időszakban. A Noé Állatotthon tanácsai következnek:

1. A legfontosabb, hogy az állattartó minél gyorsabban szervezzen B illetve C tervet maga helyett! Vagyis egyeztessen le minimum 2, egymástól független segítőt, akit értesíthet probléma esetén, és aki vállalja, hogy átmenetileg gondoskodik a bajbajutott állatokról. Meglátásunk szerint ebben a helyzetben nem elég 1 ilyen segítő, szükséges 2 fixen leegyeztetett.

2. Kérjük, a kisállattartókat az ajtajukra fügeszék ki, hogy milyen és mennyi kisállat tartózkodik a lakásban és, hogy esetleg van-e nyilvános értesíthető telefonszám. Társasház, lakóközösség esetében ezeket az információkat érdemes leadni a közös-képviselőnek, gondnoknak, illetve az önkormányzat szociális osztályán.

3. Gondoskodjon előre minimum 2 hétre elegendő táplálékról állatai számára. Az oltási könyveiket, esetleges gyógyszereiket, kezelési protokolljukat, orvosi feljegyzéseket készítse össze és tegye azonnal megtalálható, egyértelmű helyre a lakásban. Egy esetleges szükséges beavatkozás esetén a segítőknek ne kelljen keresgetni azokat!

4. Sok – elsősorban idős – állattartónak nincs rokona, barátja, ismerőse, akit a fentiekre meg tud kérni. Ha Ön állatszerető, van önben ilyen jellegű segítőkészség és a környezetében ismer ilyen embert, akkor ajánlja fel Ön neki a segítségét. Esetleg erről tegyen ki felhívást a lakókörnyezetében!

5. Amennyiben tudomást szerez olyan állatról, mely gazdája hirtelen kórházba / karanténba került és a kisállatok egyedül maradtak ellátatlanul, akkor hivatali időben a helyi önkormányzathoz, azon kívül a rendőrséghez kell fordulni. FIGYELEM! Civil állatvédők a hatóság jóváhagyása és jelenléte nélkül nem léphetnek magánterületre. Mégis azt tanácsoljuk, hogy ilyen esetben a hatósággal párhuzamosan a helyi állatvédőket is érdemes értesíteni, hogy segítségükkel nyomást gyakoroljanak a minél gyorsabb hatósági intézkedésre.

Letölthető nyomtatvány (A4-es plakát): http://www.noeallatotthon.hu/downloads/CoronaA4.pdf

Az Állatotthon arra kér mindenkit, hogy ha módjában áll töltse le a nyomtatványt, nyomtassa ki és helyezze el lépcsőházban, kutyafuttatókban, állatorvosi rendelőkben, kisboltnál, stb. Mindenhol, ahol elérhet rászoruló embereket.