Három év börtönre ítélték a férfit, aki felgyújtott egy sünt

0
3 858 megtekintés
Keleti sün - Fotó: Völgyi Sándor - volgyisandor.extra.hu
Swing Szerelem Szulák
Három év letöltendő börtönre ítélt a Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön egy férfit, aki felgyújtott egy sünt. Az állatkínzás bűntettében hozott ítélet nem jogerős – tájékoztatta a Fővárosi Törvényszék az MTI-t.

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlott 2016 júliusában, újságpapírból tüzet rakott egy keleti sün tüskéin. A bántalmazás miatt az állat testfelületének legalább 80 százaléka megégett, és emiatt – a szakszerű orvosi ellátás ellenére – elpusztult.

Az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott, amivel a férfi védője egyetértett. A férfi a tárgyaláson nem kívánt vallomást tenni, a bűnösségét ugyan elismerte, de cselekményére nem tudott magyarázatot adni. Megbánása a bíróság szerint ebben a formában kizárólag formális jellegű volt, így nem vették figyelembe enyhítő körülményként.

A bíróság megállapította, hogy a férfi az állatkínzás minősített esetét, bűntettét követte el, mert az állatnak különös szenvedést okozott, és az állat el is pusztult. A büntetés kiszabásánál – amellett, hogy az állatok védelme állami, társadalmi és emberi kötelezettség – a bíróság azt is figyelembe vette, hogy az állatkínzás bűncselekménye attól igazán veszélyes a társadalomra, hogy aki képes egy állatot így bántalmazni, elpusztítani, az könnyebben, illetve sokkal nagyobb eséllyel követ el hasonló erőszakos cselekményeket embertársaival szemben is.

A férfi és védője enyhítésért fellebbezett, az ügyész három nap gondolkodási időt adott a jogorvoslati nyilatkozatra.