Hangos kiáltások közepette megérkeztek a darvak a Hortobágyra

0
481 megtekintés
Megérkeztek a darvak a Hortobágyra - Kép: Szilágyi Attila - Hortobágyi Nemzeti Park - Facebook
Swing Szerelem Szulák
Megérkeztek a jelentősebb darucsapatok a Hortobágyra. Éjszakára sekély vizű elöntést, mocsarat vagy halastó medret választanak, ahol a folyamatosan érkező madarak hangos kiáltással üdvözlik egymást – derül ki Szilágyi Attila természetvédelmi őr Facebook-posztjából. A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti értékünk.

Az ősz egyik nagyon látványos eseménye a természetben a madárvonuláshoz kötődik. A Hortobágyon szeptember elejétől egyre növekvő számban érkeznek az északi költőterületükről a nemzeti park címermadaraként is ismert darvak, melyek telelőterületükre tartva kisebb-rövidebb időt tartózkodnak a biztonságot és bőséges táplálékot jelentő Hortobágyi Nemzeti Parkban.

Posted by Szilágyi Attila on Monday, September 14, 2020

Az itt tartózkodó madarak megpihenni éjszakázó helyükre alkonyatkor szállnak be csapatosan, és hajnalban, napkeltekor röpülnek ki onnan a környező táplálkozó területekre. Ekkor remek lehetőség kínálkozik a csapatosan kiröpülő, kihúzó darvak megfigyelésére, melyet a nemzeti park szakembereinek vezetésével egy a darvak által használt éjszakázó hely megközelítésével, majd a táplálkozó helyeken való darucsapatok felkeresésével tapasztalhatunk meg – írja a nemzeti park a honlapján.

A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szeptember közepétől november elejéig különböző hétvégi túrákat szerveznek. A túratípusok és időpontok IDE KATTINTVA érhetők el.

🔉Hétvégén kezdetét veszik darunéző programjaink 🔉2020. szeptember 19 -től november 1-ig minden hétvégén filmvetítéssel…

Posted by Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság on Wednesday, September 16, 2020