Halászhálók okozta tömeges teknőshalál Mexikóban

0
202 megtekintés
Olajzöld fattyúteknős, Mexikó - Kép: REUTERS/Tomas Bravo
Swing Szerelem Szulák
Mintegy háromszáz veszélyeztetett tengeri teknős tetemére leltek halászok a dél-mexikói Oaxaca szövetségi államban.

A teknősök maradványait Barra de Colotepec tengerparti település területén találták meg. A Reuters brit hírügynökség fotósa által készített képeken több tucat, látszólag halászhálóba gabalyodott, oszlásnak indult tetem látható.

Körülbelül 300 veszélyezettet teknős tetemére bukkantak Mexikó déli partjainál – Kép: EPA

A Reuters bár nem közölte, hogy mely fajhoz tartoznak a teknősök, megjegyezte: az olajzöld fattyúteknősök – amelyeket a mexikói hatóságok szerint a kihalás fenyeget – május és szeptember között raknak tojást az észak-amerikai ország csendes-óceáni partjain.

Oaxaca, Mexikó 2018.08.28. – Kép: REUTERS/Fredy Garcia

Mexikóban rakja tojásait a világ hét tengeri teknősfajából hat, az észak-amerikai ország több módon próbálja védeni e veszélyeztetett állatokat, egyebek közt büntetőeljárást von maga után megölésük. A hatóságok a teknősök tömeges pusztulásával kapcsolatban közölték: nyomozást indítanak e tragédia kivizsgálására.

Oaxaca, Mexikó 2018.08.28. – Kép: REUTERS/Fredy Garcia

A mexikói hatóságok korábban arról tájékoztattak, hogy 113 tengeri teknős – köztük 102 olajzöld fattyúteknős – elpusztulásának körülményeit vizsgálják, ami Chiapas állam egy védett területén következett be. Szakértők szerint az állatok halálát fulladás, halászhorgok vagy káros algák okozhatták.

Forrás: MTI