Ha szereted a madarakat, akkor ezt a könyvet imádni fogod – Madárbarátok nagykönyve

0
442 megtekintés
Kép: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Swing Szerelem Szulák
Szereted a természetet? A fákat, a növényeket és a benne élő állatokat, különösen a madarakat? Szívesen segítenéd és védelmeznéd is a kis tollasokat? Ha igen, akkor a Madárbarátok nagykönyvét neked találták ki. A körülöttünk élő madarak és más állatfajok védelméhez nyújt gyakorlati segítséget a könyv, szerzője Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársa.

Az emberi civilizáció globális környezet átalakítása félelmetes ütemben pusztítja az élőhelyeket és az állatfajokat. A Madárbarátok nagykönyve című kiadvány célja, hogy olyan eszköz legyen a lakosság és a szakmai érintettek – agrár- és erdőgazdálkodók, pedagógusok vagy az ökoturizmus-szolgáltatók – kezében, amellyel ellensúlyozni tudják a természet, az állatfajok pusztulását – olvasható az MME hétfői közleményében.

A könyv első fejezete a

lakott területek, a madárbarát kert, a lakótelep, az utca és a park növényzetével foglalkozik, majd sorra veszi a madárvédelem lehetséges eszközeit és módszereit a klasszikus téli etetéstől az odúkihelyezésen át a tematikus etetőkertekig és a mesterséges fészeküregekig.

Részlet a könyvből – Kép: cserkiado.hu

Külön fejezetek tárgyalják a fecskék és a fehér gólya védelmét, de kitér a kötet a bogártanyák, méhecskehotelek, béka- és gyíkvárak, a természetvédelmi farakás, rőzserakás és komposztáló, valamint a hangyaleső homoktálca kialakításának fortélyaira is.

Az utolsó összefoglaló fejezetben a szaporodó ember-madár konfliktushelyzetekről és ezek lehetséges megoldásairól esik szó.

A több mint 700 színes fotóval illusztrált 332 oldalas kézikönyv a Cser Kiadó gondozásában jelent meg. A kiadvány egyes részeihez a szerző több mint 500 videója kapcsolódik, amelyek a Youtube videómegosztó portálon érhetőek el – áll a közleményben.

Forrás: MTI, MME