Gömbölyűfejű delfinek százai vetődtek partra és pusztultak el Új-Zéland partjainál

0
906 megtekintés
Képünk illusztráció - Fotó: Marty Melville / AFP -Új-Zéland 2017
Swing Szerelem Szulák
Újabb 51 partra sodródott gömbölyűfejű delfin pusztult el Új-Zéland partjain pénteken, alig egy héttel az után, hogy 145 gömbfejű delfin vetődött tömegesen partra és múlt ki a csendes-óceáni szigetállam egy távoli partszakaszán.

Az új-zélandi környezetvédelmi minisztérium (DOC) pénteken közölte, hogy mintegy 90 gömbfejű delfin vetődött partra csütörtök este a Chatham-szigeten lévő Hanson-öbölben. Mire a megmentésükre kivezényelt szakemberek a helyszínre érkeztek, 40 állatnak sikerült kiúsznia a tengerre, de 50 elpusztult a parton. Egy életben maradt állatott kénytelenek voltak elaltatni igen rossz egészségi állapota miatt.

A Chatham-sziget mintegy 800 kilométerre keletre fekszik Új-Zéland két fő szigetétől, mintegy hatszáz ember él ott. A szigeten jegyezték fel a legnagyobb számú bálna partra vetődést Új-Zélandon, 1908-ban ezer tengeri emlős sodródott strandjaira.
Egy hét alatt ez volt az ötödik tömeges partra sodródás az új-zélandi szigeteken.

A jelenség okai nem teljesen ismertek, de közrejátszhat egyebek között betegség, tájékozódási problémák, az árapály, a hullámok, a ragadozók elöli menekülés vagy különböző szélsőséges időjárási tényezők.

Karen Stockin, a Massey Egyetem tengerbiológusa elmondta, hogy gyakori a bálnák, delfinek partra vetődése Új-Zélandon, viszont szokatlan ilyen sok állat ilyen rövid idő alatt történő partra vetődése és pusztulása.

Stockin felhívta a figyelmet arra,

hogy Új-Zéland térségében idén az egyik legmagasabb a tengervíz hőmérséklete, ami véleménye szerint hatással lehet a bálnák, delfinek magatartására.

Forrás: MTI