Gólyahír: Újra kiselefánt születik Budapesten

0
356 megtekintés
Újabb cuki elefántbébi születik Budapesten, a képen a most három éves, szülinapját ünneplő Arun, a Fővárosi Állat- és Növénykert ázsiai elefántja az Elefántházban 2020. november 5-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Swing Szerelem Szulák
Angele, a Fővárosi Állat- és Növénykert nőstény elefántja újra vemhes, az elefántborjú világra jövetelére jövő tavasszal lehet számítani – jelentette be az intézmény csütörtökön.

Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője elmondta: az elefántoknál a vemhesség általában 22 hónap, így az elefántborjú világra jövetelére jövő tavasszal lehet számítani. Hozzátette: a nőstény elefánttól vérmintát vesznek az elkövetkező hetekben és annak laboratóriumi elemezése alapján kiderül, hogy milyen nemű lesz a kistestvér.

Az elefántcsalád – Kép: zoobudapest.com

Az állatkert legifjabb elefántjának, Arunnak a születésnapja november 8-ára esik, anyja, Angele pedig csütörtökön ünnepli 19. születésnapját – tette hozzá. Mint megírtuk, az ünnepeltek csütörtökön tortát is kaptak, az ünnepi finomság tésztáját zabból, korpából és lisztből készítették a pékek és gyümölcsökkel díszítették a gondozók. A kiselefántot emellett egy kifejezetten elefántoknak való speciális labdával ajándékozták meg.

Hanga Zoltán elmondta azt is, hogy a kettős születésnap alkalmából elefánthétvégét rendeznek szombaton és vasárnap az állatkertben. A programon 12.30 órától egy látványetetéssel egybekötött izgalmas előadást láthat és hallhat a közönség az elefántok életéről. Az eseményre kitelepül az Állatkerti Alapítvány is, amely jelképes örökbefogadási akciót tart.

A kis szülinapos Arun, a Fővárosi Állat- és Növénykert hároméves ázsiai elefántja a születésnapi tortája mellett az Elefántházban 2020. november 5-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Fővárosi Állat- és Növénykertben az 1870-es évek óta foglalkoznak elefántok tartásával, ázsiai elefántokat pedig több mint 120 éve láthat a közönség. Eddig hét alkalommal született elefánt Budapesten: 1930-ban, 1932-ben, 1941-ben, 1956-ban, 1961-ben, majd pedig 2013-ban és 2017-ben.

A szülőknek Angele-nek és Assam-nak eddig két elefántborja született, Arun és Asha. Arun nővére, Asha 2018-ban egy, az elefántokra jellemző herpeszvírusos megbetegedés következtében csaknem hatesztendős korában elpusztult.

MTI