Gigászi méretű ráját találtak Szicíliában, daru kellett a kiemeléséhez – videó

0
673 megtekintés
A Palermóban kikőtőbe sodródott atlanti ördögrája kiemelése - Kép: BlogSicilia - video - Facebook
Swing Szerelem Szulák
Egy több mint 400 kilogrammos ördögráját találtak a szicíliai Palermo egyik kikötőjében helyi halászok, az állat már nem élt. Azt egyelőre nem tudni, mi okozta az állat halálát, és hogyan került a kikötőbe. A helyiek szerint nagy valószínűséggel nem ott pusztult el – írja a hvg.hu

Az atlanti ördögrája a porcos halak osztályába tartozik. Gyakori előfordulási helye az Atlanti- és a Csendes-óceán, de partközelben és a nyílt tengeren egyaránt megjelenhet. Nincsenek fogai, hatalmas “szárnyaival” tereli a planktonokat a szájába, mint a levest és egyszerre csak egy utódot hoz a világra. Az atlanti ördögrája hossza 3-5 méter, úszófesztávolsága 4,5-7 méter, de akár 9,1 méter is lehet; 3,8-4,6 méteresen már felnőttnek számít. Átlagos testtömege 1,2-1,4 tonna, de elérheti a 2-3 tonnát is.

A rejtélyt, hogy mit keres Sziciliában és miben pusztult el, tudományosan kivizsgálják, ezért kiemelték a Földközi-tengerből. Rájánk nem mindennapi méretei miatt viszont a művelet végrehajtásához a helyi önkéntes tűzoltók egy, amúgy csónakok kiemeléséhez használt daru segítségét vették igénybe:

Az ördögrája maradványait egy palermói zoológiai intézetbe viszik, ahol felboncolják.