Fügét vadászó orangutánról készített kép lett az év természetfotója

0
428 megtekintés
An endangered young male Bornean Orangutan climbs over 30 meters up a tree deep in the rain forest of Gunung Palung National Park, West Kalimantan, Indonesia (Island of Borneo).
Swing Szerelem Szulák

Az amerikai Tim Laman Borneó Indonéziához tartozó részén, a Gunung Palung Nemzeti Park esőerdejében kapta lencsevégre egy távirányítású fényképezőgéppel a jelenetet, amely az Entwined Lives (Egybefonódott életek) címet kapta – írta a BBC News.

“Nagyon-nagyon sok éve álmodozom erről a képről” – mondta Laman, aki biológus és fotóriporter is egyben. Mint felidézte, napokig követte az orangutánt, mire elvezette őt a képen látható fojtófügéhez. “Miután az állat jóllakott és elment, felmásztam a fára, és felaggattam rá három távirányítású fényképezőgépet. Aztán vártam, hogy az orangután másnap visszajöjjön, majd a talajról elsütöttem a gépeket”.

“Ez egy nehezen elkészíthető kép. Gyakran épp ez a győzelem kulcsa Az év természetfotósa versenyen: olyan felvétel kell, amelynek megvalósítása nagyfokú szakértelmet igényel és egyszersmind mondanivalója is van; Tim képe pedig mindkét feltételnek eleget tesz” – húzta alá Lewis Blackwell, a zsűri elnöke.

Az amerikai versenyző egy orangutántémájú fotósorozatot is benyújtott a versenyre. A hat képből álló széria, amely azt mutatja be, hogy az emberszabású majmok mekkora veszélyben élnek az élőhelyük fokozatos zsugorodása miatt, ugyancsak díjat nyert. Az ifjú természetfotós kategóriában a mindössze 16 éves Gideon Knight diadalmaskodott. A brit fiú a londoni Valentines parkban lőtte a The Moon and the Crow (A Hold és a varjú) című győztes képet, amelyen egy faágon ülő madár sziluettje látszik az éjszakában.

051
Wildlife Photographer of the Year 2016 / Gideon Knight

A versenyen, amelyre 95 országból csaknem 50 ezer képpel neveztek, 16 – 13 felnőtt és 3 ifjúsági – kategóriában hirdettek győztest. A döntősök közé idén öt kategóriában sikerült bejutnia magyar fotósnak: Máté Bencének, aki két éve kategóriagyőztes volt a versenyen, és Potyó Imrének két-két kategóriában, Selmeczi Dánielnek pedig egy kategóriában.

052
Wildlife Photographer of the Year 2016 / Máté Bence
After a few decades, the Danube mayfly (Ephoron virgo) have returned to the river Danube, probably due to the increasing water quality. The fantastic mass swarming of these mayflies is one of the most exciting phenomenon for me. My image was taken in a dark, near-natural bank of Rába river (a tributary of the Danube) with long exposure, flash and flashlight. Unfortunately, the lamp-lit bridges have negative influence to them, because they are attracted to the lamps, become exhausted, lay their eggs to the asphalt roads of the bridge and perish immediately. The team of the Danube Research Institute in cooperation with the Environmental Optics Laboratory plan to solve this biooptical and environmental problem. This image is very precious to me as I can draw the attention to these spectacular water insects and their complex ecological light trap, which endanger their survival. Rába river, Hungary. Nikon D90, Sigma 17-70 mm, f/2.8-4.5 1.3 sec, f/14, ISO 800, 17 mm.
Wildlife Photographer of the Year 2016 / Potyó Imre

A pályázatot 1965-ben hirdette meg először a BBC Wildlife Magazine. Annak idején csak állatos fényképekkel lehetett nevezni, mostanra azonban számos kategóriával bővült a verseny, amely immár a londoni Természettudományi Múzeum szervezésében zajlik. A győztes és a döntős képekből – összesen 100 fotóból – a múzeumban nyílik kiállítás, amely aztán turnéra indul.

Forrás: MTI