Flamingóbabák borították el a Fővárosi Állatkertet

0
1 136 megtekintés
Képünk illusztráció - Fotó: Martin Birchall photography
Swing Szerelem Szulák
Eddig tizenkilenc cuki, szürke totyogós kelt ki a tojásából az elmúlt három hétben, de ez a szám nem végleges, szinte naponta kelnek ki az újabb kis rózsás flamingófiókák sőt, a megfigyelések szerint további tojások lerakása is várható – számolt be róla az intézmény. 

Nem mellesleg, a Fővárosi Állatkertben van Európa egyik legjobban szaporodó állatkerti rózsás flamingó csapata. A kolónia jelenleg, a fiókákkal együtt több mint 150 főt számlál. Az idei év meglepetéssel is szolgált, egy fiatal, hároméves állatokból álló pár is megpróbálkozik a fiókaneveléssel, pedig a flamingók általában ennél később, 5-6 éves koruk körül válnak először szülővé.

A flamingók homokból, földből, sárból építik fészküket, amely leginkább egy miniatűr vulkánra emlékeztet: egy halmocska, a tetején egy „kráterrel”. A tojók ebbe a mélyedésbe rakják le a tojást, esetleg tojásokat, amelyeken aztán csaknem egy hónapig kotlanak.

A szürke kis totyik nem csak méretben, színben és testalkatban különböznek a felnőttektől, hanem a csőrük is nagyon más. Ez komoly élettani kihívás számukra, ugyanis a flamingók olyan apró vízi élőlényekkel táplálkoznak, amelyeket különleges csőrük segítségével szűrnek ki a vízből. Ezért a fiókák táplálását a felnőttek speciális módon oldják meg: tápláló váladékot, úgynevezett begytejet termelnek, és ezt a skarlátvörös, nyúlós folyadékot csorgatják át a csőrükből a fiókákéba. A fiókák begytejjel való táplálása már majdnem olyan fejlett, mintha emlős módjára anyatejjel táplálnák a kicsiket.