Flamingó fiókák ezreit mentik Dél-Afrikában

0
606 megtekintés
Rózsás flamingók,, Languedoc Roussillon, Franciaország - Kép: gettyimages.com
Swing Szerelem Szulák
Flamingófiókák ezreit menekítik ki légi úton egy szárazság miatt apadó vízgyűjtő medence területéről a Dél-Afrikai Köztársaságban. Hallani a felmelegedett tojásokban rekedt madarak csipogását.

A kontinens déli részének egyik legnagyobb flamingópopulációja nehéz helyzetbe került az aszály miatt.

A védelmet jelentő hideg és nedves iszapburok eltűnése miatt a flamingók tojásainak belső membránja megkeményedik, megnehezítve a fiókák kijutását a külvilágba.

A szurikáták, kutyák és héják pedig lesben állva várják, hogy a kifáradt madarak kikeljenek a tojásokból.

A Kimberleyhez közeli vízgyűjtő területét fiókák százainak tetemei borítják és hallani a felmelegedett tojásokban rekedt madarak csipogását.

A kialakult helyzetre reagálva a helyi és az országos szervezetek, valamint a környezetvédelmi hatóságok mentőakciót szerveztek, amelyhez szakértők és állatorvosok is csatlakoztak.

Rózsás flamingó és kicsinye – Kép: wordpress.com

Repülővel mentik a bajba jutott madarakat

A helyi gyémántbányák üzemeltetői állták a költségeit annak a mentőrepülőnek, amellyel az első 900 fiókát átszállították Pretoriába, majd Fokvárosba és más területekre is átmenekítettek madarakat.

Eddig háromezer flamingófiókát szállítottak el a vízgyűjtőtől, ahol további 6-8 ezer fiatal madár maradt, amelyek már aktívak, de még mindig túl fiatalok a repüléshez. A szakértők szerint, ha a vízszint tovább csökken, a szülők magukra hagyhatják a fiókákat, hogy mentsék a saját életüket.

Az új otthonokba került fiókák speciális étrendjét gabona, szardínia, tojás, garnéla és vitaminos étrend-kiegészítők alkotják, infravörös fény gondoskodik a melegen tartásukról, a szüleiket pedig tollas portörlők helyettesítik. Az etetést leszámítva gondozóik minimalizálják a fiókákkal való érintkezést.

Forrás: MTI