Figyelem gazdik! Indul a vadon élő rókák tavaszi veszettség elleni immunizálása

0
462 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Közleményük szerint a csalétkeket ezúttal is kisrepülőgépekről szórják ki április 2. és 16. között az ország területének mintegy kétharmadán. A csalétek az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium csomagolásban található az oltóanyag.

A vakcina kutyára és macskára nem veszélyes, elfogyasztása veszettség elleni védettséget azonban nem ad.

Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett oltóanyagot az érintett területeken a vakcinázás kezdetétől számított huszonegy napig ebzárlat és legeltetési tilalom érvényes – tették hozzá. Az érintett területeken piros színű plakátok tájékoztatják a lakosságot az immunizációs kampányról. További információk, valamint a vakcinázással érintett települések listája – megyei bontásban – elérhető a NÉBIH honlapján.

A Nébih kifejtette, a veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak. Vadállatokban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák. Köszönhetően többek közt annak, hogy az állategészségügyi hatóság 1992 óta rendszeresen, évente két alkalommal megszervezi a rókák vakcinázását “zoonózis”, azaz állatról emberre terjedő betegség, 1994 óta nem történt Magyarországon.

A több mint hatszázmillió forintba kerülő magyarországi program az Európai Unió támogatásával valósul meg. 2016-ban az EU tizenhárom tagállamában zajlik veszettség mentesítési program. Az Európai Bizottság célkitűzése, hogy 2020-ra az EU valamennyi tagállamában felszámolják a betegséget. A mentesség elérésében, valamint közegészségügyi szempontból is kiemelt szerepe van a kutyák évenkénti kötelező veszettség elleni védőoltásának, emellett javasolt a nem kizárólag lakásban tartott (kijáró) macskák megelőző veszettség oltása is – emelte ki közleményében a Nébih.

Forrás: MTI
Fotó: polycount.com