Felébredtek a sünök – Óvatosan bolygassuk a lombhalmokat, rőzserakásokat

0
1 603 megtekintés
Keleti sün (Erinaceus roumanicus) - Kép: flickr.com
Swing Szerelem Szulák
Az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün szívesen választja telelő-, majd nappali búvóhelyül a kertekben, vagy parkokban felhalmozott lomb- és rőzserakásokat. A nőstények itt is ellenek, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen teljes családok pusztulását is okozhatja. Ráadásul a sünök olyannyira békés, jámbor jószágok, hogy nem félnek veszélybe sodorni magukat lakott területen sem. Az autóval közlekedőknek is érdemes fokozottan figyelni rájuk – írja közleményében a  Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Az MME a tavaszi kertrendezés idején a sünök védelmére hívja fel a lakosság és az önkormányzatok figyelmét. Nem könnyű csak úgy megtalálni a rejtett, éjszakai életmódot folytató sünök nyári nappali  menedékét, hacsak nem kelünk jó korán (5-6 óra között), és járjuk be a kertet, a parkot hazafelé bandukoló sünöket keresve. De még ekkor is óriási szerencsére van szükség, mivel ezek az esetlennek tűnő állatok pillanatok alatt képesek szinte nyom nélkül eltűnni.

Mint írják, különösen óvatosnak kell lenni a május-júniusi sünellési időszakban, amikor a menedékekben ott lehetnek a hetekig vak és szinte magatehetetlen kölykök is. Arra is felhívják a figyelmet, hogy soha nem szabad felgyújtani az ilyen rakásokat. A sünök védelme érdekében az avarhalmot nem vasvillával, hanem a szerszám nyelével, fentről lefelé haladva érdemes átforgatni. Az alapi részen pedig még óvatosabban, akár kesztyűs kézzel dolgozva lehet megóvni a hasznos kis tüskéseket.

A sün azért hasznos kis jószág, mert hatékonyan gyéríti a kerti kártevőket, például a meztelen csigákat is elfogyasztja.

A közlemény szerint amennyiben valaki a gallyrakás megbontásakor sünfészekre bukkan, semmiképpen se szedje össze a kölyköket és kezdje nevelgetni őket! Ehelyett pakoljon vissza kellő vastagságú rétegben ágakat és leveleket a fészekre, majd bízza a továbbiakat a sünmamára. Ezt követően a gallyrakás megszüntetésével érdemes legalább addig (4-5 hetet) várni, amíg a kölykök annyira megerősödnek, hogy éjszakánként követik anyjukat a vadászatra. Amennyiben erre nincs lehetőség, érdemes kisméretű kutyaházhoz hasonló, mesterséges “süngarázst” beszerezni. Ebbe mind a magányosan pihenő felnőtt állat, mind a nőstény a kölykeivel áttelepíthető.

A sünöket etetni nem kell, mert a kölykök számára létfontosságú, hogy anyjukat követve a természetes táplálékokkal (férgek, puhatestűek, ízeltlábúak, gyíkok, kisrágcsálók, hullott gyümölcsök) ismerkedjenek meg, ne pedig az ember által kitett, természetellenes ételhez szokjanak hozzá, amik ráadásul hasmenést, emésztési és növekedési problémákat is okozhatnak.

A sünök védelméről ide kattintva olvashatsz még részletesebben.

A sünik természetvédelmi értéke 25 000 Ft!

Vigyázzunk rájuk!