Fehér pingvint fotóztak a Galápagos-szigeteken

0
166 megtekintés
Ritka fehér Galápagosi pingvin - Fotó: JIMMY PATINO
Swing Szerelem Szulák
A Galápagos-szigetek történetében még soha nem fordult elő, hogy fehér pingvint láttak volna. A ritka totyogóst egy hete észlelte Jimmy Patino túravezető az Isabela-sziget északi részén, túra közben, amint egy sziklán álldogál vérnyugodtan egy gyík mellett és nézelődik.  

Még nem erősítették meg, de a nagy valószínűséggel egy leucisztikus Galápagosi pingvinről van szó (Spheniscus mendiculus). Jimmy Patino egyébként a Charles Darwin Alapítvánnyal együttműködve dolgozik a galápagosi pingvin (Spheniscus mendiculus) populációjának monitorozásán a madarak költőterületein.

Az albinizmus a színanyag képződésének veleszületett zavara, mely csökkent vagy hiányzó pigmentációban nyilvánul meg, és a melanin nevű festékanyag hiánya okozza. A leucizmus pigmentszegénységgel jár, de nem hat az állat látására, valamint nem is változtatja a szemeket pirossá mint az albinizmus.

Kép: dailymail.co.uk

A Galápagosi pingvin amúgy a szigetek endemikus élőlénye, mint neve is mutatja a szigetek tengerparti területein honos és mivel az Isabela-sziget túlnyúlik az Egyenlítőn, az egyetlen pingvin faj, ami az északi félgömbön is előfordul.

Hagyományos kinézetű Galápagosi Pingvin (Spheniscus mendiculus) – Kép: wikimedia.org

A világ második legkisebb pingvinfaja. Hagyományos esetben, fekete fején, a szeme mögött fehér sáv húzódik lefelé, a fülrészt és a pofát is elérve; a fej két oldalán levő fehér sávok a toroknál egyesülnek. Háti része feketés-szürke, míg hasi része piszkos fehéres.

A Galápagos-szigeteken már korábban is megfigyeltek leucisztikus állatokat, például cápákat, gekkókat, homárokat és pintyeket, de pingvint eddig még nem láttak.

Via