Farkas is lépdel már a Börzsönyben

0
1 527 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Egy friss lábnyom és egy kameracsapda felvétel is jelzi a nagyragadozó örömteli jelenlétét a Magas-Börzsönyben. A Duna-Ipoly Nemzeti Park már két éve is beszámolt a nagyragadozó visszatéréséről

Mint írják, a Börzsöny Alapítvány önkéntese, Bedő Péter februárban két alkalommal is észlelte feltehetőleg ugyanazt az állatot a felszerelt kameracsapdák segítségével. A hónap végén pedig a frissen leesett hóban a farkas lábnyomát is sikerült megtalálni.

A kameracsapda előtt sétált át a börzsönyi farkas – Kép: Duna-Ipoly Nemzeti Park – dunaipoly.hu

A Börzsöny ökológiai rendszerének megfelelő működése szempontjából mindenképpen örömteli ennek a fokozottan védett fajnak a jelenléte.

A szakemberek szerint, mivel az elmúlt években drasztikusan megnőtt a vadállomány, sok az elhullott, vagy a vadászok által megsebzett nagyvad, ezért ez bőséges táplálékot jelent a megjelenő farkasnak, amelynek így esze ágában sincs a háziállatokra támadni. A ragadozók a gyenge, beteg egyedek gyérítésével hozzájárulnak a vadpopulációk egészségének megőrzéséhez, a természetes élőhelyek állapotának, az erdők megújuló képességének javításához.

A vadon élő farkas nagyon óvatos állat, és kerüli az embert, emiatt aztán kicsi a valószínűsége, hogy a turistautakon járva találkozunk vele. Ha ez mégis bekövetkezik, akkor

nem kell félni attól, hogy megtámadja az embert, ugyanis a farkas nem tekint zsákmánynak bennünket.

Számunkra a farkasnál jóval nagyobb veszélyt jelenthet egy malacait védő vaddisznó koca, vagy egy kóbor kutyákból álló falka.

Nem rettegni kell a farkastól, hanem büszkének lenni rá