Ezt tette 100 év nemesítés a kutyákkal

0
825 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A nemesítés célja nem csak az állatok teljesítményének növelése, hanem kinézetük finomítása is. Sajnos az ebekre ez a folyamat főként negatívan hatott, hiszen betegségek és korai elhalálozás is veszélyezteti őket. A betegségek megjelenése alapvetően természetes folyamat, de sok esetben a nemesítés során az állat egészségügyi romlása figyelhető meg.

Bull Terrier

076

Nagyon feltűnő a különbség a fajta két példánya között. Manapság a bull terriert jellegzetes fejformájáról ismerjük fel, száz évvel ezelőtt azonban ennek szinte nyoma sem volt. Az orrnyereg és a vastag derék a tenyésztés eredménye, a korábban sportos megjelenésű eb több betegséggel, a normálnál több foggal és farka kényszeres kergetésével nyerte el mai formáját.

Basset Hound

077

Ugye neked is Columbo kutyája ugrik be, ha ezt a kutyust meglátod? A faj jellegzetességének számító totyogó mozgás, földig lógó fülek és megnyúlt bőr korántsem volt ilyen erőteljes egy évszázaddal ezelőtt. A tenyésztés során csigolyabántalmak, elváltozott szerkezetű hátsó láb és lefittyenő szemhéj alakult ki nála, ami csak megnehezíti a mindennapjait.

Boxer

078

Ez a szeleburdi, játékos kutyus is sokat változott. Játék közben hamar túlmelegszik, a tenyésztés hatására felborult a hőháztartása. Ennél a fajnál nagyon magas a rákos megbetegedések aránya, száz évvel ezelőtt ez szinte egyáltalán nem volt jellemző.

Angol bulldog

079

Tenyésztés szempontjából bizony az angol bulldog nagyon rosszul járt. Alacsony termettel, rengeteg felesleges bőrrel és számos betegségre való hajlammal küzd mai formájában, anno ezzel a fajtával nem volt ennyi probléma. Átlag életkoruk 6 év körülire csökkent, a tenyésztés hatására önállóan szinte már a szaporodásra is képtelen, valamint ellésnél a legtöbb esetben orvosi beavatkozásra van szüksége.

Tacskó

080

Hosszúkás alkata korábban is jellemző volt, de az elmúlt 100 év alatt még jobban megnyúlt, lábai pedig rövidebbek lettek. A vadászat közben testalkata kifejezetten hasznos, viszont a porckorongkopás, és az emiatt bekövetkező bénulás veszélye fenyegeti.

Német juhász

081

Ennek a fajnak hátsó lábai és csípője formálódása hajlamossá tette a porckopásra, ízületi fájdalmakra, valamint az ebből adódó bénulásra is, sőt, idegrendszeri problémák is igen gyakran fordulnak elő. Sajnos ez a munkakutya sem úszta meg a nemesítéssel járó következményeket.

Mopsz

082

A mopszról is köztudott, hogy betegségekre hajlamos fajta. Ez sem volt mindig így, ugyanis ahogy pofája kisebb és gyűröttebb lett, nehézkessé vált számára a légzés is. Testfelépítésének radikális változása miatt magas vérnyomás és szívprobléma fenyegeti, az extra bőrmennyiség miatt pedig fogékony gyulladásos bőrbetegségekre is.

Bernáthegyi

083

Gyorsan túlmelegszik, hiszen a tenyésztők elvárása a hatalmas termet és a gyönyörű bunda volt. Hemofília, ízületi bántalmak, bőrgyulladások gyakran alakulnak ki a fajtánál.

Forrás: divany.hu, sunnyskyz.com