Ezrével állomásoznak a darvak a Kardoskúti Fehér-tónál

0
1 769 megtekintés
Daruvonulás Kardoskúton - Fotó: KMNP Igazgatóság - Marik Pál
Swing Szerelem Szulák
Ennek okán, novemberben minden hétvégén valamilyen programmal, például darulessel és maratoni madarásztúrával várja a természetbarátokat a Körös-Maros Nemzeti Park. 

Novemberben minden szombaton, az alkonyi órákban darulesre hívja az érdeklődőket a Körös Maros Nemzeti Park a Kardoskúti Fehértóhoz, ahol az éjszakázóhelyre behúzó darvakat, nagy lilikeket és más madarakat lehet megfigyelni.

A déli tájak felé igyekvő darvak első magyarországi nagy gyülekezőhelye a Hortobágy, ahol 6-8 különböző helyszínen csoportosulnak. Létszámuk ott az elmúlt hetekben több mint 70 ezer példánnyal tetőzött. Október utolsó napjaiban megindultak következő nagyobb pihenőhelyükre, a Dél-Alföldre.

Daruvonulás a Hortobágyon – Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

A Kardoskúti Fehér-tó évezredek óta olyannyira kedvelt természetes megálló a darvak számára, hogy olyankor is leszállnak itt, ha nincs víz a mederben. Idén ősszel első csapataik már október elején megjelentek, s számuk azóta folyamatosan gyarapszik. Az utóbbi hetek esőzéseinek hatására a tavon ismét kialakultak kisebb kiterjedésű vízfelületek. Ezek a sekély, csupán néhány centiméteres vizek már alkalmasak arra, hogy a darvak a szőrmés ragadozóktól védetten, biztonságban tudjanak éjszakázni rajtuk. Nappal innen járnak táplálkozni a környező területekre.

Daruvonulás a Hortobágyon – Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

A darvak esti behúzása az éjszakázóhelyre igen látványos. Mielőtt a tóra leszállnának, előbb annak 3-5 kilométeres körzetében, előgyülekező-helyeken csoportosulnak. Amikor már majdnem teljesen besötétedik, hangos krúgatásokkal behúznak a tóra. Nagyon szép látvány, ahogyan egyszerre több ezer daru repül a puszta felett – hangsúlyozzák a programajánlóban.

Daruvonulás a Hortobágyon – Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

A madarak egészen az első kemény hidegekig, illetve addig maradnak Magyarországon, amíg táplálékot találnak a környező kukoricatáblákon. Ha útra kelnek, igen hamar, egy-két nap alatt elérik az észak-afrikai partokat. Enyhébb teleken előfordul, hogy sok daru nem megy tovább, hanem a Dél-Alföldön tölti a hideg évszakot.

Darules Kardoskút – kmnp.hu

November 5-én, vasárnap Szunnyad a park címmel szezonzáró rendezvényt tartanak a szarvasi Körösvölgyi Látogatóközpontban és Állatparkban. A résztvevők megismerkedhetnek a tökfaragás fortélyaival, készíthetnek tökből madáretetőt, lámpást, amőbát, tökbéllel etethetik a vaddisznókat, emellett vezetett túrán is részt vehetnek az állatparkban.

November 11-én, szombaton a Biharugrai-halastavaknál Márton-napi sétára várják a látogatókat, a túrán az őszi vonulásban lévő madárfajokat, elsősorban a vadludak népes seregeit lehet megfigyelni.

November 19-én, vasárnap Erzsébet-napi “bitang marha” keresésre, azaz pusztai madarászatra, egy körülbelül 15 kilométeres, maratoni madarásztúrára várják az érdeklődőket.

Részletes információk a www.kmnp.hu oldalon olvashatók.

 

Forrás: MTI, kmnp.hu