Ezért utálják a macskák a vizet

0
7 854 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Köztudott tény, hogy a macskák nem igazán rajonganak a vízért, sőt, úgy általában a nedves dolgokért. Ha lefröcsköljük őket vízzel, veszett menekülésbe kezdenek, majd tisztes távolságban tőlünk gyorsan lenyalogatják magukról. De vajon miért gyűlölik ennyire?

Ha fürdetésre, vagy mosdatásra kerül a sor, a legtöbb gazdi pontosan tudja, hogy a macskája utálni fogja érte, és nagy valószínűséggel nem úszhatja meg karmolások nélkül a próbálkozást. A macskák ösztönösen akkor érzik magukat biztonságban, ha van elegendő mozgásterük, ám ha víz éri a bundájukat, akkor úgy érzik, hogy valami hátráltatja őket a szabad mozgásban.

Ha a macskafélék szőre vizes lesz, átmenetileg nem képes hatékony védőréteget biztosítani a hideg ellen, a vizes bundától a macskák kiszolgáltatottnak érzik magukat, ezért ha lehetséges, a fürdőzést jobb elkerülni.

Ezek az állatok egyébként sem rajongói az új helyzeteknek, így inkább ne tegyük ki őket a fürdetéssel járó traumának.

Természetesen nem mindegyik macskafajta gyűlöli a vizet, néhány példány nem tudja legyőzni a kíváncsiságát kölyökkorában, és bátran ismerkedik a fürdőkáddal, a csappal, vagy a medencével. A vadon élő nagymacskák és háziasított kedvenceink közül is néhányan kifejezetten szeretik a vizet és rendszeresen úsznak is, ha van rá lehetőségük. Ilyen például a török van macska, a török angóra, az abesszin macska, vagy a manx. A macskák természetes úszók, így ha vízbe kerülnek, képesek kiúszni a szárazföldre még akkor is, ha azelőtt sosem kerültek vízbe.

Fotó: Pixabay / silvian1313