Észak-kínai nőstény leopárd érkezett a debreceni állatkertbe

0
656 megtekintés
Debrecen, 2016. szeptember 15. Észak-kínai leopárd a Debreceni Állat- és Növénykertben 2016. szeptember 15-én. A berlini állatkertbõl érkezett nõstény az Európai fajmegmentõ programban került Debrecenbe. MTI Fotó: Czegledi Zsolt
Swing Szerelem Szulák
Észak-kínai nőstény leopárd érkezett a debreceni állatkertbe, ahol csütörtökön összeengedték az állatot új párjával.

Az észak-kínai leopárd (Panthera pardus japonensis) az élőhelyvesztés, az illegális kereskedelem és a vadászat miatt a kipusztulás szélére sodródott – mondta Nagy Gergely Sándor, a Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hozzátette: természetes élőhelyén 500 alá csökkent az egyedszáma, az európai állomány pedig mindössze 39 egyedből áll.

A debreceni park, egyedüliként a magyar állatkertek közül évek óta hozzájárul a faj fennmaradásához, hiszen az Európai Fajmegmentő Program (EPP) keretében az elmúlt 13 évben 4 utód is a város állatkertjében született – tette hozzá.

A fiatal, Májuska névre keresztelt négyéves nőstény a berlini állatkertből érkezett augusztus végén, és az ilyenkor szokásos protokoll szerint most jött el az ideje, hogy összeengedjék párjával, Szépfiúval. A két állat első találkozása nem volt látványos, hiszen a kamerák és a fényképezőgépek helyett mindketten a belső kifutót választották, egyikőjük sem akart onnan kijönni, sőt leginkább saját kifutójukban várakoztak. Nagy Gergely Sándor ennek ellenére reméli, hogy az ismerkedés zökkenőmentes lesz, a két állat elfogadja egymást.

Debrecen, 2016. szeptember 15. Észak-kínai leopárd a Debreceni Állat- és Növénykertben 2016. szeptember 15-én. A berlini állatkertbõl érkezett nõstény az Európai fajmegmentõ programban került Debrecenbe. MTI Fotó: Czegledi Zsolt
Debrecen, 2016. szeptember 15.
Észak-kínai leopárd a Debreceni Állat- és Növénykertben 2016. szeptember 15-én. A berlini állatkertbõl érkezett nõstény az Európai fajmegmentõ programban került Debrecenbe.
MTI Fotó: Czegledi Zsolt

“Ez egy lassú folyamat, hiszen a leopárdok a természetes élőhelyükön magányosak, csak a párzási időszakban keresik egymás társaságát. Szépfiú előző párja könnyen alkalmazkodott a kifutóhoz, bízunk benne, hogy Májuska is alkalmas lesz a párkapcsolatra”

– fogalmazott az ügyvezető, aki hozzátette: amennyiben Szépfiú és Májuska hajlandó a közös együttélésre, akkor az ország egyedüli tenyészpárjaként segíthetik az észak-kínai leopárdok fennmaradását.

Forrás: MTI
MTI Fotók: Czegledi Zsolt