Elpusztult az utolsó fogságban született kardszárnyú delfin borjú

0
8 096 megtekintés
Kyara és Takara
Swing Szerelem Szulák
Az áprilisban született Kyara hétfőn pusztult el valamilyen fertőzésben San Antonióban. A vidámpark nemcsak a delfintenyésztéssel hagy fel, de 2019-ig véget érnek a világhírű delfinshow-k is – írja az MTI

Elpusztult az a mindössze háromhónapos kardszárnyú delfin, amely a fogságban tenyésztett generációk utolsó egyede volt. Áprilisban született a texasi San Antonióban lévő SeaWorld élményparkban, egy évvel azután, hogy az állatvédők tiltakozása és a jegyeladások csökkenése miatt eldöntötték: abbahagyják a tenyésztést.

Az orlandói központú cég közlése szerint a park állatorvosai fertőzés miatt kezelték hétvégén a Kyara nevű delfint, de az állat egészsége folyamatosan romlott. A borjú hétfőn pusztult el.

Kyara és Takara

Az anyadelfin, a most 26 éves Takara már vemhes volt, amikor 2016 márciusában a SeaWorld bejelentette, hogy befejezi a tenyésztést. A delfinek vemhessége nagyjából 18 hónapig tart.

A vidámpark nemcsak a delfintenyésztéssel hagy fel, hanem 2019-ig véget érnek a világhírű delfinshow-k is, miután a közvélemény a delfinek és más állatok szórakoztató célú fogva tartása ellen fordult.

Sokan akkor kezdtek tiltakozni, amikor 2013-ban bemutatták a Blackfish – Egy kardszárnyú delfin története című dokumentumfilmet, amelynek középpontjában Tilikum története állt. Az orlandói SeaWorld delfinje 2010-ben a nézők szeme láttára rántotta magával a medencébe és ölte meg idomárát, Dawn Brancheau-t a Dine with Shamu című show végén.

Tilikum, aki az Orlandóban töltött majdnem 25 év alatt 14 borjat nemzett, januárban pusztult el bakteriális tüdőgyulladásban. Kyarát nem ő, hanem egy Kyuquot nevű példány nemzette.

Kyara és Takara

A borjú elvesztésével a San Antonió-i vidámpark delfinjeinek száma 22-re csökkent. A mostani legfiatalabb példány, Amaya, 2014 decemberében született. A SeaWorld mindhárom parkjában – San Antonio mellett az orlandóiban és a San Diegó-iban – továbbra is megtekinthetik őket a látogatók, valamint a kutatók rendelkezésére állnak még éveken át.

SeaWorld azt is bejelentette, hogy a hagyományos delfinshow-k helyett a látogatók a jövőben “természetesebb körülmények között” találkozhatnak az állatokkal.