Elpusztult a világ egyik legritkább madara

0
1 987 megtekintés
Manukura, a híres új-zélandi fehér kivi 2011-ben - Kép: Getty Images
Swing Szerelem Szulák
Elpusztult Manukura, az új-zélandi fehér kivi, a világ egyik legritkább madara – írta meg hétfőn a The Guardian. Manukurát december elején szállították be az Új-Zéland Északi-szigetén fekvő Palmerston North-beli Massey Egyetem vadon élő állatokkal foglalkozó kórházába, mivel a vadőrök azt észlelték, hogy veszített a súlyából.

A vizsgálat megállapította, hogy egy megtermékenyítetlen tojás miatt betegedett meg, amelyet nem képes lerakni. Bár műtéti úton sikerült eltávolítani, a madár nem tudott felépülni, és vasárnapra elpusztult.

Manukura még 2014-ben – Kép: NZ Herald

Manukura 2011 májusában kelt ki a tojásból. A röpképtelen nagytestű madár nem albínó kivi volt, hanem a leucizmus nevű genetikai állapot miatt volt fehér tollazatú. Az új-zélandi Pukaha Mount Bruce természetvédelmi központ információi szerint ő volt az az első fehér kivi, amely tenyészprogramjuk eredményeként bújt ki a tojásból.

Az albinizmus a színanyag képződésének veleszületett zavara, mely csökkent vagy hiányzó pigmentációban nyilvánul meg, és a melanin nevű festékanyag hiánya okozza. A leucizmus pigmentszegénységgel jár, de nem hat az állat látására, valamint nem is változtatja a szemeket pirossá mint az albinizmus.

A különleges madár miatt jelentősen megnőtt a természetvédelmi központ látogatóinak száma.

Manukura a központ “nagyköveteként” a ritka állatfajok védelmének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Manukura – Kép: newyorknewstimes.com

Nagy rajongótábora volt, képeskönyvet ihletett, játékokat mintáztak róla és emléktárgyak is készültek a képmásával.