Elpusztult a világ egyik legidősebb gorillája

0
2 306 megtekintés
A 60 éves Vila 2018. január 25-én hunyt el - Kép: MTI/AP/SAN DIEGO ZOO SAFARI PARK/KEN BOHN
Swing Szerelem Szulák
Elpusztult a világ egyik legöregebb gorillája a San Diegó-i szafariparkban. Az állatpark jelentése szerint Vila tavaly októberben töltötte be 60. évét. A gorilla csütörtökön hunyt el, élete végén gorillacsoportja tagjai vették körül. Vila öt gorillageneráció matriarchája volt, számos nyugati gorillát nevelt fel pótanyaként.

Vilának, mivel különösen sokáig élt, több korával kapcsolatos betegsége volt, például ízületi gyulladás is kínozta. Folyamatos állatorvosi megfigyelés alatt állt.

A gorillamatuzsálem 1957-ben született Kongóban. Két évvel később került a San Diegó-i állatparkba, ahonnan 1975-ben áttelepítették a szafariparkba.

Vila – Kép: San Diego Zoo Safari Park

A gorillák általában 35-40 évig élnek. A súlyosan veszélyeztetett fajok közé tartoznak, mert a betegségek, vadászat, háborúk és élőhelyük elvesztése miatt nagyon megcsappant a populációjuk.

A Safari Park egyik kedvenc képe, amin Vila épp cupcake-et eszeget 2011. május 31-én – Kép: MTI/AP/SAN DIEGO ZOO SAFARI PARK/KEN BOHN

A berlini állatkert egy éve arról számolt be, hogy adataik szerint a legnagyobb emberszabású majom két legidősebb ismert példánya a náluk élő Fatou, egy 59 éves nőstény és az amerikai Arkansas állam egyik állatkertjének lakója, a hasonló korú Trudy. Feltételezések szerint mindkét gorilla 1957-ben született, de pontos születési dátumuk nem ismert, mert mindketten a vadonban jöttek világra.

Forrás: MTI