Elpusztult a kutya, akit több mint egy órára bezárva hagytak egy autóban a Hortobágyon- gazdája ellen eljárást indítottak

0
630 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Habár megmentését követően másnapra teljesen stabil állapotba került az a kutyus, akit gazdája másfél órára egy műanyag dobozba zárva hagyta a hőségben az autójában, egy hét múlva a kutya mégis elpusztult. 

„Gyakorlatilag másnapra, harmadnapra már olyan stabil állapotba tudtuk hozni, hogy járkált és ivott, azonban nem evett, folyamatosan hányt. Ebből az állapotából már nem épült fel, és egy hét után sajnos elpusztult”

– nyilatkozta  Déri János, a Hortobágyi Madárkórház vezetője.

Déri János arról is beszámolt, hogy a laborvizsgálati eredményekből kiderült, hogy a kutyának „olyan mértékű szívférgessége volt, amely az élettel összeegyeztethetetlen”.

A szívférgesség egy olyan halálos betegség, melyet a fonálférgek törzsébe tartozó szívférgek okoznak. A betegség szúnyogcsípéssel terjed, hazánkban elsősorban a kutyákat fenyegeti, de a macskák és a menyétfélék is fogékonyak a fertőzésre. A tünetek között szinte mindig jelentkezik a légszomj, a köhögés, a gyenge terhelhetőség és a fáradékonyság. Ezeken felül szívritmuszavar, artériagyulladás és általános gyulladásos tünetek, máj- és veseproblémák, májmegnagyobbodás is előfordulhat. A megbetegedett állat pusztulását szív- és légzési elégtelenség, tüdőembólia, máj- és veseműködési zavar, esetleg a bomló féregmaradványok miatti vérmérgezés okozhatja.

„A fertőzés miatt összeomlott a kutya vérkeringése, amit jelentősen súlyosbított, hogy az autóban hagyták. A gazda egyértelműen felelőtlen volt, azonban előbb-utóbb elpusztult volna a kutya akkor is, ha nem zárják be a kocsiba. Ettől a megterheléstől azonban légzési nehézségekkel küzdött, ami meggyorsította a folyamatot. A kutyát tényleg a klinikai halál állapotából hoztuk vissza, de emiatt sajnos már nem lehetett rajta segíteni”

– közölte Déri János.

Plásztán-Kopcsa Kamilla, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott szóvivője elmondta, az ügyben a Balmazújvárosi Rendőrkapitányság állatkínzás vétség megalapozott gyanúja miatt indított eljárást. Állatkínzás vétségért akár két év szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság a Büntető törvénykönyv szerint. Ez esetben az állat maradandó egészségkárosodása vagy pusztulása szerepel a törvényben. Nyilván a hortobágyi esetnél dilemmát okozhat majd, hogy az állat betegsége okán egyébként is elpusztult volna.

Forrás: dehir.hu